Laszlo1
Ik ben begonnen in het boek Macroshift: de omslag naar een duurzame wereld van Ervin Laszlo. Hij is de oprichter van de Club van Boedapest. Dit boek is het officiële rapport van deze club. De filosofie van de club gaat uit van het idee dat de grote problemen waarvoor de mensheid nu staat, alleen kunnen worden opgelost door de ontwikkeling van een wereldwijd cultureel bewustzijn. Zoals Greenpeace strijdt voor het milieu, Unicef voor kinderen en Amnesty International voor mensenrechten, zo staat de Club van Boedapest voor wereldwijd bewustzijn. De club wil een katalysator zijn in de overgang naar een duurzame wereld door:
• de groei van een wereldomvattend bewustzijn te stimuleren;
• generaties en culturen met elkaar in verbinding te brengen;
• spiritualiteit, wetenschap en de kunsten met elkaar te integreren;
• over de hele aarde leergemeenschappen op te zetten.

De zienswijze van Ervin Laszlo sluit aan bij visies die ik al eerder beschreven heb van David Bohm en Deepak Chopra. De visie van Robert Greenleaf sluit hier ook bij aan als een leiderschapsstijl die deze shift mogelijk kan maken. Ook de aandacht voor waarden en zingeving in de Emotiemarkt is een voorbeeld van een veranderende wereld in de richting die Laszlo aan geeft. Daarbij geeft de zienswijze van Arnold Cornels in zijn boek Logica van het gevoel een holistisch tijdsbeeld waarom er momenteel veranderingen plaatsvinden.
De groep mensen die aangeduid worden als de Culturele Creatieven groeit wereldwijd gestaag en het aantal bedrijven die maatschappelijk verantwoord of duurzaam bezig willen zijn stijgt.

In het boek van Laszlo komt een mooi overzicht voor waar de verschillende manieren van leven en de bijbehorende waarden in aangegeven staan. Ik heb daar een pdf-file van bijgevoegd. Het schema komt uit een onderzoek uit 2000 van Hay en Anderson getiteld The Cultural Creatives.

Download Waardenstelsels en manieren van leven (.pdf)

Ik vond ook nog een interessant interview met professor Laszlo in het tijdschrift Ode dat hieronder is te downloaden.
Download Interview met Ervin Laszlo (.pdf)