Zo, daar ging ik dan, op weg naar Rhenen. Was dat nou bij de Grebbeberg of was dat Rheden? Nou ja, doet er niet zoveel toe. Het is in ieder geval een eind reizen met de trein. Overstappen in Den Bosch op de IC naar Utrecht en dan op de sprinter naar Rhenen. Ja volgens mij toch die Grebbeberg.

Stilstaan, verdiepen, ont-moeten
Steffan SeykensOp weg naar Stef Seykens. Wanneer had ik hem voor het laatst ontmoet? Was dat tijdens het congres Klaar om te Wenden met o.a. Erwin Laszlo? Fijn in ieder geval om hem weer eens te zien en met hem mijn coachingvragen te onderzoeken. Het voelde als een cadeautje aan mezelf, die coaching bedoel ik. Even stilstaan, verdiepen, verbreden, verbinden, ont-wikkelen, ont-spannen en ont-moeten.

Vechten voor in plaats van vechten tegen
En ja het was het prachtige Rhenen op de Grebbeberg. Stef vroeg gelijk of we aan de wandel gingen. En als snel hadden we een prachtig uitzicht vanaf de Grebbeberg. En wat denk je? Al snel staan we oog in oog met een heuse wolf in het Wolf- en Berenbos van Ouwehand Dierenpark. Heerlijk die natuur. En prettig het gesprek met Stef. Hij weet als geen ander door te dringen tot de essentie, stil te staan wat aan je voorbij ging of gaat, te luisteren wat jij niet hoort. Prettig, maar ook confronterend. Ik ervoer dat ik een “vastloper” had, een blokkade, een steen in mijn maag. Waarom ging ik steeds meer praten? Uitte ik frustraties? Stef noemde dat al snel: vechten tegen in plaats van vechten voor. Hah, eerste leerpunt, verdraaid nog aan toe!

Vedraaide organisatiesVerdraaide organisaties
Al pratend, waarbij Stef vragen stelde en samenvatte liepen we zo door het mooie natuurgebied. Telkens wees Stef me erop wanneer ik weer ging vechten tegen iets of iemand. Samen kwamen we tot de conclusie dat ik als een soort spons de problemen van de huidige samenleving en dan met name de tegenstelling tussen bedoeling en systeem had geabsorbeerd. Dat ik klem zat tussen dit systeem en waar ik zelf wilde zijn. Hij raadde mij het boek van Wouter Hart aan: Verdraaide organisaties. Dat zou veel herkenning geven. Misschien is het wel mijn queeste om te doorgronden, te doorleven hoe een professional in een organisatie(onderdeel) waar het systeem leidend is geworden, toch om te gaan en te werken vanuit de ware bedoeling. Daar gaat de boek van Wouter ook over.
Ik ben inmiddels begonnen aan dat boek en het is een feest van herkenning. Ik heb intuïtief gevoeld dat de pijl in de organisatie van buiten naar binnen staat of aan het verdraaien is (dus van klant via systemen naar bedoeling) in plaats van te vertrekken vanuit de bedoeling via de leefwereld en de ondersteunende systemen naar de klant. Tot een jaar of wat geleden had ik de bedoeling duidelijk: Laat de Verleiding van Techniek zien. Nu word ik vermorzeld tussen de systemen ofwel excelsheets, timewritersystemen, standaard functiebeschrijvingen etc. en is er geen mogelijkheid tot variatie, zoals Wouter dat in zijn boek noemt. Ondertussen moet ik al weer opletten dat ik weer ga “tegenvechten” ipv “voorvechten”. Hah, weer een leerpunt!

Innerlijke familieInnerlijke familie
Goed dus om mezelf eens af te gaan vragen hoe die blokkade is ontstaan. Daarvoor introduceert Stef het fenomeen de schilden van je innerlijke familie. Ofwel je hebt een innerlijke man, vrouw, jongen en meisje. En die kun je naar voren schuiven in situaties. We deden een spel om te ervaren hoe je innerlijke familie werkt, wat ze willen en kunnen en wat vooral ook niet. Heel verhelderend en confronterend. Mooi!
Het boek Maak kennis met je innerlijke Familie van Ariene Klijn heb ik aangeschaft en ben ik ook aan het lezen. Nu mijn innerlijke man even tegenhouden, want die wil natuurlijk dat ik het snel uitlees, terwijl alles zijn tijd nodig heeft en vooral mijn innerlijk meisje niet alleen gelaten moet worden. Leerpunt nummer 3!

Tijd nemen
Zo en nu schuif ik mijn innerlijke vrouw naar voren die wijs en van op afstand de zaak gadeslaat en constateert dat het proces tijd zal kosten. Tijd die ik mezelf mag geven, tijd die de harmonie Guido van de Wielin mezelf zal verbeteren, tijd die nodig is om de verdraaiing in de organisatie te doorgronden en te duiden en vooral ook tijd om erachter te komen waar ik ben (en niet zo zeer wie ik ben) zoals Guido van de Wiel me via LinkedIn aan gaf. Hard werken dus en zorgen dat ik mijn innerlijke familie bij elkaar breng en houd.

Ik kijk uit naar de 2e coachingsessie met Stef!