Al eerder schreef ik over wat videoblogs zijn, over de 10 kenmerken van een videoblog, de 13 redenen om te videobloggen en schreef ik een e-book met tips voor de video-doe-het-zelver.

In deze blog zet ik een aantal soorten videoblogs op een rijtje. Met bij een aantal soorten een link naar mijn videoportfolio zodat je enkele voorbeelden kunt zien van dergelijke videoblog.

1. Videoblog van een Evenement

Een evenementvideo is een aftermovie, een videoverslag of een korte sfeerimpressie die tot de verbeelding spreekt, verrassend is en makkelijk te verspreiden. Je blikt terug en deelt je trots. Voor degene die niet aanwezig was kan het uitnodiging zijn om een volgende keer er wel bij te zijn. Het is een visitekaartje van je evenement.
Denk daarbij aan activiteiten in het centrum, intocht Sinterklaas, sportevenement, huldigingen, Carnaval, brainstormsessies, vergaderingen, bedrijfsbezoek, meetings, open dagen, inloopdagen, openingen, ronde tafeldiscussies.

Voorbeelden van Video’s van evenementen.

2. Videoblog met één of meer Interviews

Laat je medewerkers, klant, leverancier, doelgroep aan het woord door ze te interviewen. Daardoor vergroot je de geloofwaardigheid en het vertrouwen. Je gaat verbinding aan en geeft inzicht in beweegredenen. Je haalt informatie naar boven die je kunt verspreiden en die anderen tot nadenken aanzetten of discussie ontlokken.
Denk daarbij aan het ophalen van meningen van omstanders, inwoners, studenten, winkelend publiek of bezoekers of het interviewen van een spreker, belangrijke bezoeker, wethouder, burgemeester, politicus of voorzitter.

Voorbeelden van Video’s met interviews.

3. Videoblog als Voorlichting of Informatie

Met een voorlichtingsvideo geef je eerlijke informatie, laat je anderen kennis maken met jou, je bedrijf, je dienst, je programma of product. Anderen gebruiken het om zich te informeren. Je vergroot er je online zichtbaarheid mee en je wordt beter gevonden in de zoekmachines.

Voorbeelden van Video’s voor voorlichting.

4. Videoblog als Referentie of Testimonial

Maak een video met eigen medewerkers of klanten die zo authentiek mogelijk is. Dus zonder veel voorbereiding, oefenen en verzinnen van vragen en antwoorden. Je laat anderen zo in de keuken kijken van alledag. Je verhoogt de gunfactor, vergroot je online aanwezigheid en geeft (potentiële) klanten inzicht geven in je bedrijf of onderwerp. Door je medewerkers aan het woord te laten in hun dagelijkse werk toon je hun expertise en vergroot je hun betrokkenheid en trots. Door je klanten aan het woord te laten vergroot je de band en krijg je mooie testimonials.

5. Videoblog van een lezing of presentatie

Haal je een mooie spreker in huis? Dan is het handig om die op te laten nemen. Dan kun je later die video verspreiden naar anderen of heb je een mooie herinnering voor degenen die er (niet) bij waren. En natuurlijk kun je hem of haar gelijk even laten interviewen.

6. Videoblog van een schoolfeest/musical/toneel

Wat is nu mooier dan een schoolfeest, toneeluitvoering of musical? Ouders willen dat graag zien, maar kunnen er vaak niet bij zijn. Je wilt het ook op ouderavonden laten zien of op open dagen. Laat daarom je uitvoeringen en feesten opnemen op video. Een mooie herinnering die zich makkelijk laat verspreiden of zelfs verkopen.

Voorbeelden van Schoolvideo’s.

7. Videoblog met een Timelapse

Dit soort video’s is tegenwoordig erg hip. Je hebt ze vast wel eens gezien, van die bewegende foto’s achter elkaar waardoor het een filmpje lijkt. Alles lijkt stil te staan of juist heel snel voorbij te schieten, maar aan bijvoorbeeld de wolken in lucht of de golven van de zee zie je dat het een soort versnelde opname is. We noemen dat een timelapse. Wij kunnen zo’n video voor je maken. Het geeft altijd een bijzonder effect.
Denk bijvoorbeeld aan een open dag waarin veel bezoekers rondlopen, het verkeer in een straat, sportende mensen of de natuur.

8. Videoblog als impressie

Wat is er leuker dan je klanten of bezoekers nog eens na te laten genieten van een impressie of aftermovie. Een impressie op video doet het altijd heel goed. Het geeft de sfeer weer en laat de mensen zien die er waren. Met een muziekje eronder heb je dan een mooie herinnering.

Voorbeelden Video impressie.

9. Videoblog van bedrijfsbezoeken

Leg het bezoek aan een bedrijf vast door middel van een video. Zo kun je later terugkijken hoe het er was. En waarschijnlijk wil het bedrijf waar je was de video ook wel laten zien op de website en aan relaties.

Voorbeelden Video’s van bedrijfsbezoeken.

Natuurlijk maak ik ook graag dit soort videoblogs voor jou. Informeer eens naar de mogelijkheden.

Gratis informatie!!

5-delig eZine Nieuwsbrief in je email over videobloggen
Maandelijkse nieuwsbrief met tips & tricks
e-book 37 tips voor de video-doe-het-zelver