Al eerder had ik het erover dat vlogs en videoblogs verschillend zijn. Maar om de zaak nog wat te verhelderen hieronder de 10 belangrijkste kenmerken.

10 kenmerken van videoblogs
1. Een videoblog is een soort vlog ofwel een korte videofilm maar dan over iemand of iets anders dan jezelf.
2. Ze staan vaak online.
3. Videoblogs zijn kort. Maximaal 3 à 4 minuten.
4. Een ander belangrijk kenmerk is dat het geen dure producties zijn met een grote cameraploeg, draaidagen, repetities etc. Als ik als videoblogger een opname ga doen met jou, kom ik alleen met een kleine camera en indien nodig een microfoon. We spreken van tevoren natuurlijk wel door waar het over gaat, bereiden eventuele vragen voor en de locatie, maar gaan geen ingewikkelde dingen doen waar je veel tijd en geld aan kwijt bent.
5. De praktijk leert dat een opname er eigenlijk bijna altijd in 1 keer op staat. Want hoe vaker je een opname over doet, hoe zenuwachtiger mensen worden.
6. Een videoblog moet authentiek zijn. Het is geen reclamefilm of promo. Het gaat over gewone mensen en gewone alledaagse dingen. Het gaat over jouzelf of over jouw bedrijf, product, evenement etc. Dit authentieke is heel wezenlijk!
7. En omdat je trots bent over het onderwerp waarover we een videoblog maken is die trots of passie ook een heel wezenlijk kenmerk van een videoblog. Je mag die passie als het ware proeven. En omdat het authentiek en dus persoonlijk is hoeft het niet perfect te zijn. Je bent immers geen acteur. En in de alledaagse situatie is ook niet alles perfect. De combinatie van passie/trots en authenticiteit maakt een videoblog een erg sterk communicatiemiddel. Je doelgroep of publiek wordt geraakt.
8. Een goede cameraman of beter gezegd videoblogger weet wat zijn houding moet zijn in dit opnameproces. Ik heb dat in de meer dan 1000 videoblogs geleerd. Eigenlijk ben ik er niet tijdens de opname. Of zoals een relatie na een video opname in haar evaluatie schreef: “Hans filmt mensen vanuit vertrouwen en dat stelt mensen op hun gemak. Hij laat het liefst mensen spontaan hun verhaal vertellen, zonder teveel voorbereiding en sturen.” Of zoals een andere relatie schreef: “Wat jij in mijn beleving heel goed kunt is, bijna alsof jij zelf er niet bent, weergeven wat er speelt en mogelijk is. Jij kunt de mensen die je verbeeldt, zo presenteren dat je hen versterkt.”
Daar word ik stil van en deze 2 uitspraken raken de kern van wat videoblogs zijn.
9. Die videoblogs maak je niet zo maar. Je wilt ze natuurlijk delen. En dat hoort ook bij een videoblog, want je zet ze op youtube of ik kan dat voor je doen. Daarna kun je ze op je website zetten of delen via facebook of twitter. En sta er niet verbaasd van als anderen je videoblog ook gaan delen of er reacties onder zetten of Liken. Een videoblog start dus ook een dialoog en beïnvloedt je reputatie en imago op een positieve manier.
10. Als laatste kenmerk zou ik hier willen noemen het feit dat je met videoblogs zaken vastlegt en borgt. Voor later als herinnering, bewijs, nagenieten of om te kunnen zien hoe het groeipad was. Het is dus een bijdrage aan je collectief bewustzijn.