Select Page

Het nieuwe leren

Ik heb in deze weblog op diverse manieren veranderingen in de samenleving aangegeven. Zo zie ik meer aandacht voor ander leiderschap, dat vooral dienend is, gaan we van een informatiesamenleving naar een beleveniseconomie en daarna naar een transformatiesamenleving en is er meer aandacht voor de combinatie van ziel en zakenlijkheid. Maar daarnaast zie je een terugvallen in oude herkenbare systemen, zoals meer regels en wetten, verharding en minder tolerantie en dergelijke. Arnold Cornelis schrijft in zijn boek De Logica van het gevoel hier al over. Het komt er kort gezegd op neer dat we versneld aan het leren zijn en dat ons gevoel bij de nieuwe fase nog niet gesettled is in de cultuur. Daardoor ontstaan dan emoties als uiting daarvan. We zullen dus anders moeten leren, nieuwe vormen moeten bedenken. We zullen daar woorden voor moeten vinden en manieren. Wat we niet kunnen benoemen wil niet zeggen dat het er niet is. Het is slechts onze talige tekortkoming dat we het niet kunnen benoemen. Pas wanneer we dat kunnen zal het gevoel zich settlen in de cultuur en zullen emoties wegebben. Er is dus een nieuwe manier van leren nodig. Ik heb om hier meer duidelijk over te maken een aantal mindmaps gemaakt naar aanleiding van het boek van Arnold Cornelis en een oratie van Jozef Kok van Fontys Hogescholen.

Download Kennistheorie Arnold Cornelis (.pdf)

Download Het nieuwe leerparadigma (.pdf)

Download Kenmerken van nieuwe leerarrangementen (.pdf)

Download Leerniveaus (.pdf)

Download Leren in beweging (.pdf)

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

2 Comments

 1. Hans on Experience

  MindMaps

  De MindMap schema’s die ik maak met behulp van MindManager zijn populair. Ik zet ze hier nog even op een rijtje voor degenen die ze gemist hebben: – IQ, SQ en EQ – Marketing vs Imagineering – Ontwikkeling van Product naar Beleving in de Experience Econ…

  Antwoord
 2. Hans on Experience

  Mooie voorbeelden van nieuwe media in het onderwijs

  Pratijkvoorbeelden van nieuwe meda in het onderwijsVia het online archief in del.icio.us van een vriendin van me kwam ik prachtige voorbeelden tegen hoe je nieuwe media in het onderwijs kunt inzetten. Apple heeft daar namelijk veel informatie over…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This