Select Page

Sociocratisch model van besluitvorming

Consent_regeert_1
Ik heb in het verleden ook al eens kennisgemaakt met het sociocratisch model van besluitvorming. Op deze weblog onder de naam Robin Good, kwam ik het weer tegen. Het model dat van Kees Boeke afkomstig is gaat uit van het beginsel van consent. De methode wordt hier beschreven. Op deze site vind je veel info over deze manier van besluitvorming. Zoals je kunt zien staan de Iederwijsscholen er ook bij.
Gerard Endenburg ontwikkelde de sociocratische kringorganisatiemethode tijdens het dagelijks gebruik en de eigen onderneming: Endenburg Elektrotechniek. Sinds 1978 vindt verdere ontwikkeling van de methode plaats in het Sociocratisch centrum.
Met de sociocratische kringorganisatiemethode kunnen organisaties:
– de effectiviteit van vergaderingen met meer dan 50% laten toenemen
– het management nauwkeurig en snel voorzien van feedback waardoor het adequaat en snel kan inspelen op interne en externe ontwikkelingen
– leerprocessen bevorderen
– veranderingsprocessen aanmerkelijk sneller laten verlopen
– de betrokkenheid van medewerkers en klanten bij de organisatie versterken
De sociocratische kringorganisatiemethode laat de organisatiehiërarchie bestaan terwijl tegelijkertijd alle betrokken partijen op basis van gelijkwaardigheid kunnen deelnemen aan de beleidsbesluitvorming.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This