Zineconomie
Een boek dat ik momenteel aan het lezen ben en waar ik vanochtend een stukje over tegenkwam in Trouw is: Zineconomie van Meerten ten Borg. Het past perfect in het veranderende ‘klimaat’ van onze samenleving. Ik heb het artikel onderaan bijgevoegd. De moeite waard om te lezen. Waarom de Senseo zo goed past in deze tijd en waarom de slogan van Philips: sense and simplicity juist aansluit bij het nieuwe denken.
Zingeving wordt bijna altijd los gezien van de economie. Het zijn twee verschillende dingen en pas als de economie behoorlijk draait, lijkt er tijd en gelegenheid te zijn voor zingeving. Dan gaan mensen ook vragen naar de zin van het economische proces: wat heeft het eigenlijk voor zin nog een tweehonderdste deodorant op de markt te brengen?
In dit boek wordt zingeving niet gezien als iets dat pas aan bod komt als de magen goed gevuld zijn, maar als een absolute levensvoorwaarde. Zingeving is er niet alleen als het goed gaat, het speelt ook een belangrijke rol als het slecht gaat met de economie. Het economische proces wordt op alle niveaus begrijpelijker, als u er rekening mee houdt dat zingeving een niet te onderschatten rol speelt. Dat wij meer en meer leven in een zineconomie heeft zijn consequenties voor de economie, voor de werking van de economie en voor het managen van de economie.
Het boek sluit dus goed aan bij De Emotiemarkt van Suzanne Piët en De Droommaatschappij van Rolf Jensen.
Download Interview in Trouw van 12 oktober 2004 over het boek en fenomeen Zineconomie van Meerten ter Borg (.pdf)