Ik was gisteren op het symposium van ViNT (het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technlogie van Sogeti): Is de wereld werkelijk plat?

Een van de presentaties was die van Maarten van Rossem. Op zijn karakteristieke cynische manier gaf Maarten van Rossem een betoog over globalisering, die hij liever mondialisering noemt.

Zijn mening is dat we allemaal veel te somber tegen mondialisering aan kijken. We doen er veel te paniekering over. We hebben een negatief beeld over mondialisering:
– we worden er door bedreigd
– ons aangename leven zal er door verdwijnen
– er zal een race to the bottom gehouden worden
– ons sociale voorzieningenstelsel zal uitgekleed worden
– inkomens zullen lager worden

Dit is zeer onwaarschijnlijk vanuit historisch oogpunt. Het zal een race to the top zijn. Is mondialisering eigenlijk wel zo nieuw? Hij betoogt van niet. 60.000 jaar geleden was de mensheid al bezig te mondialiseren vanaf de Afrikaanse savannen naar de Rode Zee.
Ook de VOC was 600 jaar geleden eigenlijk al de eerste multi-national en een voorbeeld van een mondialiseringsproces. We hebben altijd geld aan de handel verdient en doen nu ineens defensief als er ergens anders op de wereld expansie plaats vindt. We krijgen namelijk allerlei boodschappen dat het slecht gaat, alles gaat verkeerd, maar is dat wel zo?
Vervolgens gaat van Rossem in op de expansie van Groot Brittanie, de VS en Japan en legt hij uit dat ons beeld op de wereld een negatief beeld is, terwijl de cijfers aangeven dat een dergelijke negatieve benadering nergens voor nodig is. Terugkijkend in de historie zien we dat een dergelijke negatieve benadering niet nodig is. van Rossem legt uit dat Nederland het beste land is om in te wonen.

Tot slot geeft hij aan waarom we ons geen zorgen hoeven te maken over mondialisering:
– lage lonenlanden blijven geen lage lonenland (hoe beter het gaat, hoe sneller dat de lonen zullen stijgen)
– er is geen energieprobleem (Het is een prijzenkwestie. Duurdere energie veroorzaakt zuiniger gedrag)
– er is plaats voor re-industrialisatie (hooggespecialiseerd)
– snelle groei is een tijdelijke zaak
– ons kleine economietje is afhankelijk van import en export en past zich aan aan de wereldeconomie
– het is een race to the top en niet to the bottom
– de verschrikkelijkste dingen waarvan we denken dat ze gebeuren, gebeuren niet en die dingen waarvan we geen notie hebben zullen gebeuren

Een aanrader! Luister naar zijn interessante betoog ­čśë

Klik op de play knop van het spelertje of download de file door op het pod-icoontje te klikken.

Podcast POE-132-2006614
(28.8 mb, 60 min, mp3)

 

Shownotes:
ViNT
Sogeti
Is de wereld werkelijk plat?
Maarten van Rossem
Podsafe muziek: Sympatico