Select Page

Wereldwijd bewustzijn

Wereldwijd bewustzijn
Laszlo1
Ik ben begonnen in het boek Macroshift: de omslag naar een duurzame wereld van Ervin Laszlo. Hij is de oprichter van de Club van Boedapest. Dit boek is het officiële rapport van deze club. De filosofie van de club gaat uit van het idee dat de grote problemen waarvoor de mensheid nu staat, alleen kunnen worden opgelost door de ontwikkeling van een wereldwijd cultureel bewustzijn. Zoals Greenpeace strijdt voor het milieu, Unicef voor kinderen en Amnesty International voor mensenrechten, zo staat de Club van Boedapest voor wereldwijd bewustzijn. De club wil een katalysator zijn in de overgang naar een duurzame wereld door:
• de groei van een wereldomvattend bewustzijn te stimuleren;
• generaties en culturen met elkaar in verbinding te brengen;
• spiritualiteit, wetenschap en de kunsten met elkaar te integreren;
• over de hele aarde leergemeenschappen op te zetten.

De zienswijze van Ervin Laszlo sluit aan bij visies die ik al eerder beschreven heb van David Bohm en Deepak Chopra. De visie van Robert Greenleaf sluit hier ook bij aan als een leiderschapsstijl die deze shift mogelijk kan maken. Ook de aandacht voor waarden en zingeving in de Emotiemarkt is een voorbeeld van een veranderende wereld in de richting die Laszlo aan geeft. Daarbij geeft de zienswijze van Arnold Cornels in zijn boek Logica van het gevoel een holistisch tijdsbeeld waarom er momenteel veranderingen plaatsvinden.
De groep mensen die aangeduid worden als de Culturele Creatieven groeit wereldwijd gestaag en het aantal bedrijven die maatschappelijk verantwoord of duurzaam bezig willen zijn stijgt.

In het boek van Laszlo komt een mooi overzicht voor waar de verschillende manieren van leven en de bijbehorende waarden in aangegeven staan. Ik heb daar een pdf-file van bijgevoegd. Het schema komt uit een onderzoek uit 2000 van Hay en Anderson getiteld The Cultural Creatives.

Download Waardenstelsels en manieren van leven (.pdf)

Ik vond ook nog een interessant interview met professor Laszlo in het tijdschrift Ode dat hieronder is te downloaden.
Download Interview met Ervin Laszlo (.pdf)

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

5 Comments

 1. mastop w

  Hallo,
  Door deze e-mail, die ik zo vrij ben u te sturen, maakt u kennis met mijn web-site http://www.zininleven .nl.
  Misschien wekt de site uw interesse en kunnen we van gedachten wisselen.
  mvg

  Antwoord
 2. Hans

  Dag WIl, ik heb even naar je site gekeken en ik moet zeggen dat er wel aanknopingspunten zijn. Vooral het plaatje van van het zoeken naar het geheel spreekt me aan. Ook andere onderwerpen wil ik eens goed bekijken. Wat me echter niet duidelijk wordt van jullie site is welke organisatie e.d. hier achter zit. Ik zou daar graag meer van willen weten.
  Ik zou wellicht ook graag wat van de content willen gebruiken. Mag dat? Heb je bijv. dat plaatje van het geheel ook digitaal? Het komt nl. niet met de pdf mee.

  Antwoord
 3. leo oord

  Heb beide boeken van Laszlo gelezen en was geraakt door zijn scherpe analyse. Helaas zijn oplossingen zijn zo vaag dat er zelfs geldwolven met hem mee kunnen huilen. Wat moret iemand in de bijstand met de opmerking dat we eenvoudiger moeten gaan leven. Jammer liever had ik concrete opmerkingen gezien. Met groet Leo

  Antwoord
 4. Hans on Experience

  Uniek event met Herman Wijffels en Erwin Laszlo: Ben jij klaar om te wenden?

  Soms kom je van die pareltjes tegen waar je gewoon even stil van wordt. Dit is er een. Gisteren kreeg ik de vraag van Sebastien (jawel de student in podcast POE-113-20051224) of ik op een event wil bloggen. En wat voor een event! Ik voelde me vereerd m…

  Antwoord
 5. Hans on Experience

  MindMaps

  De MindMap schema’s die ik maak met behulp van MindManager zijn populair. Ik zet ze hier nog even op een rijtje voor degenen die ze gemist hebben: – IQ, SQ en EQ – Marketing vs Imagineering – Ontwikkeling van Product naar Beleving in de Experience Econ…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This