Gisteren werd ik via twee weblogs geattendeerd op het fenomeen conscious co-creation. De ene posting was van Tom van Brunschot en de andere van Mike Janssen. Beide laten ze ons 2 video´s zien over dit onderwerp. Lees hieronder verder.


En Mike verwoord het mooi als hij zegt:

“If your mental mind preference is left side orientated, or if you represent the scientific, rational western world, or if you are short of time: click this 9 minute film.”


De link naar de video in YouTube.

Je hoort o.a. Ervin Laszlo aan het woord.

Daarna zegt Mike:

“If your mental mind preference is right side orientated, or if you think you can handle the spiritual explanation based upon the knowledge from the Maya indians five thousands of years ago, or if you have the time: click these 2 films, each lasting 1.30 hours.”

Link naar de video Link naar de video

Ik heb de lange versie in 2 delen hierboven gisteren ademloos zitten bekijken. Heel handig is dat ze ondertiteld zijn. Je moet in het begin wel wennen aan de persoon Ian Xel Lungold, maar zijn verhaal over de Maya kalender is werkelijk fascinerend. En niet zomaar prietpraat. Het is wetenschappelijk onderbouwd door Dr. Carl Johan Calleman.
Het komt er heel kort gezegd (om het goed uit te leggen moet je de videos van Ian Xel bekijken), dat ons verstand ons in de weg begint te zitten. Dat kan de snelheid waarmee alles gaat (en het zal nog veel sneller gaan) niet bij benen. Hoe we om kunnen gaan met de toenemende snelheid (en turbulenten die we voelen) is ons eigen weten beter te benutten, ofwel onze intuitie te gebruiken. Indrukwekkende voorbeelden mensen die bijna-dood ervaringen of zware ongelukken hebben meegemaakt illustreren wat er in een dergelijke situatie gebeurd: het verstand wordt uitgeschakeld en er ontstaat een soort ‘zone’ waarin de tijd stil lijkt te staan en je intuitie het over neemt. De mensen die dat meegemaakt hebben overleven het of redden zich uit een rampzalige situatie. 
Het gebruik van intuitie is door ons naar de achtergrond verdrongen, doordat we plaats en tijd als orientatiemiddel zijn gaan gebruiken (onze kalender). De Mayas hadden een andere orientatie, nl. die van bedoeling en aspect. En zo leefden ze hun leven. Het is werkelijk fascinerend te zien hoe in de video onze hele evolutie past in het schema van de Mayas. Zelfs de toekomst werd er in voorspeld. Dat kan natuurlijk ook als je tijd niet gebruikt als orientatiepunt.
Het afstemmen van wat de Mayas deden op hun kalender (dus geen tijd en plaats, maar bedoelingen en aspect) doet me denken aan het model van Het Evolutionair Leiderschap van Peter Merry.
Boodschap van de Maya kalender is ook dat alles beter wordt. in de kalender van de Mayas kun je duidelijk zien, dat de rampspoed die volgde op een nieuwe ontdekking of verlichting steeds minder katastrofaal was. Dus we leren bij. Komt er dan een moment dat alles goed gaat en we helemaal geen kalender meer nodig hebben? Volgens de Mayas wel. Hun kalender stopt in november 2011. We zijn dan in staat om tijd en plaats los te laten (teleportatie?).

Als je dus eens tijd hebt, beveel ik deze videos van harte aan.