schitterend_organiseren.jpg

Vandaag ben ik bij Pentascope om kennis te maken met hun nieuwe kijk op organisaties.Toen ik de omschrijving zag van wat er zou gaan gebeuren werd ik toch weer warm van binnen. Mooi dat organisaties zoals Pentascope, de Baak en Vitae dit durven zeggen:
Geluk

“We staan aan het begin van een grote verandering. Hoewel de economische groei weer lijkt in te zetten, begint de westerse wereld andere keuzes te maken. Er duiken steeds meer artikelen, boeken en geluiden op die de visie dat organisaties als primaire doel winstoptimalisatie hebben, ter discussie stellen. John Kenneth Galbraith met The affluent society, Avner Offer met The challenge of affluence maar ook Nederlandse denkers als Mathieu Weggeman met zijn Rijnlands model, zien de top van de piramide van Maslov bereikt. Zingeving en geluk zijn de hoogste doelen, geld is een middel. Hoewel de afgelopen dertig jaar de welvaart flink is gegroeid blijft het gelukscijfer (de score die mensen zichzelf geven op de vraag: “hoe gelukkig bent u?”) gelijk.”
Tijd voor een nieuwe kijk op de functie van organisaties.

Dit is de nieuwe tijdgeest mensen. Hier gaat het om. En toch merk ik nog dagelijks dat dit nog ver van ieders bed is. Nee, privé misschien niet, maar zakelijk wel. Kennelijk is er nog een verschil tussen wie we op het werk zijn en wie we thuis zijn.
Hmmm geld als middel, maar niet als doel……sta daar eens bij stil.

En dan dit:

“People Planet Profit
De kern is een denken van aandeelhouders waarde naar stakeholders waarde. Een organisatie is een groep mensen die, buiten dat hij zichzelf in stand houdt, een maatschappelijke taak heeft. De organisatie bedient tegelijkertijd, verschillende ‘meesters’. Die zijn:
De eigen mensen. Zingeving, persoonlijke groei, inkomen, sociale context.
De wereld. Armoede bestrijding, technische vooruitgang, zinvolle producten en diensten, verbetering van welzijn, duurzaamheid.
De eigenaren. Winst voor voortgang en eventuele groei. Investeerders dienen rendement op hun investeringen te maken.
People, Planet, Profit.
Bedrijven die deze meesters allemaal tegelijk kunnen bedienen noemen wij SCHITTERENDE ORGANISATIES.”

Als je dit leest, lees je toch alles waar het om gaat. Maar waarom passen we het dan (nog) niet toe?
Natuurlijk kom ik hier nog op terug na dit congres, maar ik laat me vandaag eens lekker onderdompelen. Met mijn video-, fotocamera en voicerecorder bij de hand. Eens kijken wat er gebeurt.