Technorati tags:

Mena Trott, co-founder, Six Apart, USA

Sensatiezucht is iets anders dan een persoonlijke manier van schrijven. Mena gaat in op wat er in backchannels gebeurd. Waar is de ‘civilty’?
Het wordt steeds vaker gebruikt tijdens presentatie om de zaak te verzieken. Bij blogs is dat minder, alhoewel ze er wel bang van is. Hoe zal het publiek reageren? Ze kan dat nu al lezen in haar feedreader. Ze geeft voorbeelden waarbij het fout kan gaan. SixApart heeft zelf last gehad van bloggers die dingen schreven die of niet waar waren of zelfs als spam geinterpreteerd werd. Een blogger kan schade aanrichten aan een bedrijf.

Haar advies is: bekijk je posting met een filter.
Shel Israel reageert en vindt inderdaad dat content die schade aanricht langzaam opschuift van reacties, naar postings en nu dus ook backchannels. En dat hoeven niet alleen vervelende content te zijn, maar ook inhoud die niet geverifieerd is.
Marc Canter doet een suggestie dat de makers van blogtools guidelines opstellen en beschikbaar stellen. Bloggen als privepersoon of voor business is totaal iets anders. Bloggers moeten zich dat realiseren. In een dronken bui een posting vol schelden richting een bedrijf is simpel maar richt schade aan.
Mena zegt dat je vervelende reacties natuurlijk kunt negeren, maar ze wil niet teveel tijd kwijt zijn aan het negeren.
Vervolgens gaat de discussie over wat mag je nu wel zeggen en schrijven en wat niet. Mag je zeggen wat je denkt? Natuurlijk als iemand er bij is, of er op kan reageren. Maar het gebeurt steeds meer dat bloggers vervelende zaken schrijven en vervolgens op conferenties erg aardig zijn. Haar stoort de tweeslachtigheid.
Als we reacties geven moeten we wel weten aan wie we ze richten, wat zijn policies, waarden en normen zijn. Dan kun je beter reageren.
Op dit moment komt er weer een vervelende opmerking op het backchannel. Mena reageert er op en wil weten wie het is. Degene (Ben Metcalfe) die deze reactie geeft staat op en reageert. Hij vindt het patronalistisch om te vragen aan bloggers om aardig te zijn. Hij zegt dat de blogosphere een afspiegeling is van wat er leeft. Ze besluiten om de discussie na deze sessie voort te zetten. Maar goed, manieren zijn manieren en dat geld voor iedereen. Ook voor bloggers.
Reactie van Scott Rafer is dat het gaat om verantwoordelijkheid en leadership.