Sms_wallGisteren was Den Haag Telecom. Daar werd een SMS wall gebruikt. Ton Zijlstra en Henk Jan schreven er al over. Op de terugweg dacht ik hoe zouden ze dat doen. En geloof het of niet vanochtend kreeg ik een mailtje van het bedrijf dat het verzorgd heeft: Mangrove! Geinig toch. Ze wilden kijken of ze mijn foto’s van Den Haag Telecom mochten gebruiken. Daar heb ik geen problemen mee. En nu staat er een mooi stukje op de site van Mangrove. Voor wie wil weten hoe een SMS wall werkt: lees hieronder verder.

Afkomstig van programmeur Nick van Mangrove:

"Het idee van de sms wall was het kunnen posten van vragen en opmerkingen tijdens een congres met een telefoon.

Voor het ontvangen en vervolgens doorsturen van SMS berichten is met een derde partij samengewerkt.
Deze partij roept met hun geautomatiseerde systeem een script bij ons aan, zodat wij met het SMS bericht en bijbehorende data kunnen knutselen.

Omdat er tijdens het forum zo min mogelijk bediening van sprekers gewenst was is gekozen om het systeem zo automatisch mogelijk te maken.

Het script wat de request van de derde partij verwerkt voegt het SMS bericht toe aan het XML bestand op de server. Het XML bestand is dan de database voor berichten.

De voorkant is bij Denhaagtelecom te zien geweest, het message board / sms wall.
Een redelijk eenvoudige tabel met de berichten omgekeerd gesorteerd op ontvangsttijd.

Voor het ophalen van de SMS berichten, bij het opvragen van de pagina en vervolgens elke 15 seconden is gebruik gemaakt van Asynchronous JavaScript and XML (ajax).
Met deze techniek wordt op de achtergrond (dus zonder page-reload) een script aangeroepen met Javascript. Dit kan direct het XML bestand zijn met data, maar wij hebben hier een PHP script aangeroepen, dat een XML-output genereert en zodoende konden we nog wat spelen met de data. (datum tijd omzetten, sorteren etc.)
Het resultaat van de aanroep is een XML object waaruit vervolgens met wat javascript het DOM object (de tabel) aangevuld kan worden. Direct aan de DOM toevoegen op de achtergrond betekent dan direct zichtbaar op de pagina zonder pagereload."