Bij MIK Kunsteducatie
Vandaag mocht ik bij MIK Kunsteducatie in Schijndel bij de aftrap van 2010 een presentatie houden over nieuwe media. Ongeveer 70 docenten waren aanwezig en vol verwachting over wat ik zou gaan vertellen. Sommigen wat afhoudend, anderen niet wetend wat er zou komen. Leuk is het dan dat je bij het begin al een applaus krijgt. Dat breekt de spanning wat.

Wat een accomodatie
Prachtige zaal met prima materiaal in een heerlijk gebouw waren de entourage van het verhaal. Het verhaal ging natuurlijk veel verder dan nieuwe media, of eigenlijk ging het daar maar ten dele om. Ik vind het veel leuker en belangrijker iets over de nieuwe tijdsgeest te vertellen, waarbij natuurlijk termen als communicatieve zelfsturing en homo zappiens de revue passeren.

Wat een leuke mensen
Ik zag veel instemmend geknikt en bij veel mensen kwamen de vonkjes in de ogen. Herkenning was kennelijk groot. Op zich wel logisch, want ik sprak veel over de zachtere kant van de ontwikkelingen en dat spreekt professionals die bij een kunstinstelling werken natuurlijk aan. En zeker als je dan over passie begint dan voelen ze zich ‘wat meer thuis’  in het verhaal.

Wat een fijne sfeer
Ik vond de sfeer prima en kreeg er een goed gevoel bij en dat betekent voor mij meestal dat de voedingsbodem om aan de slag te gaan met nieuwe media er is. Ik weet het het is intuitie en varen op gevoel, maar ik zit er meestal niet zover naast als ik mijn gevoel (ook) volg.

Zet MIK aan op het internet
Eigenlijk is het verhaal simpel. MIK kan zich gewoon aanzetten op het internet. Gepassioneerde mensen zijn er genoeg, want ze geven les in/over hun eigen passie, of het nu beeldend, dansend of muzikaal betreft. En materiaal genoeg: mensen die ook met hun passie binnen komen in de muzieklessen, ateliers voor drama en beeldende vorming etc. Als je die passie laat zien op het internet door middel van video’s, foto’s, weblogs etc. dan kun je het eigenlijk niet authentieker maken. Voeg daarbij open avonden, voorspeelavonden, concerten en voorstellingen e.d. en je hebt mogelijkheden genoeg om wat te laten zien of liever beleven.

Na afloop kreeg ik diverse complimentjes en dat zegt meer over die mensen dan over mij. Kennelijk voelden ze de onderstroom aan. Altijd een leuk moment om te ervaren. Wederzijds overigens.

Sheets van de presentatie
Ik heb beloofd om de presentatie hier neer te zetten, zoals altijd zodat de aanwezigingen kunnen zien hoe dat werkt. En om hem nog eens te bekijken. En er waren zelfs mensen die zeiden dat ze misschien wel een reactie hieronder neer gaan zetten. Ik ben dus benieuwd!

Op de sheets waar ik hyves, flickr, youtube e.d. laat zien staan ook de links naar het internet die aangeklikt kunnen worden zodat iedereen die dat wil eens verder kan neuzen.

Update: ik zie net dat de plaatjes zelf van youtube e.d. ook aanklikbaar zijn om naar het internet te gaan. Handig van SlideShare.
Als je de sheets full screen wil bekijken dan kun je op full klikken onder de sheet.

Laurens, bedankt voor uitnodiging en de zeer gastvrije ontvangst en voortreffelijke lunch.