Ik ben even wat aan het testen met de wibiya toolbar. Dit is een gratis toolbar die iedereen onder zijn website of weblog kan laten zien. Ik zou zeggen kom eens kijken.

Er zijn veel applicaties die ik op de toolbar kan laten zien. Voor nu heb ik gekozen voor deze functies:

– social connect: inloggen in twitter, facebook, yahoo en/of myspace om updates te kunnen versturen naar deze tools. Dus tweeten etc.

– zoeken: in mijn blog zoeken of in google

– translate: natuurlijk handig voor buitenlandse gasten op mijn blog die zo vanuit de toolbar een weblogbericht kunnen vertalen

– recente artikelen: een lijstje van de laatste 15 berichten op mijn blog. Zo kun je dus in een bepaald bericht gelijk zien of er nog meer interessants te lezen valt.

– YouTube video’s: deze toepassing vind ik erg mooi. Je kunt nu alle video’s van me in een venster bekijken en ook nog afspelen. Hoef je dus niet meer naar YouTube toe. Als je over een video heen gaat zie je de titel. Je kunt met je muis in het scherm de video’s fraai van links naar rechts laten vloeien.

– Foto’s: dezelfde toepassing als voor mijn video’s, maar nu voor mijn foto’s uit Flickr. Van elk album zie je een foto. Door op de foto te klikken wordt de album geopend zonder dat je naar Flickr hoeft. Ook hier weer beschrijvingen als je over een foto gaat en ook hier kun je weer prachtig de fotowall verschuiven.

– mijn RSS feed: als je op het feedicoontje klikt krijg je mijn RSS feed te zien en kun je je erop abonneren

– Facebook Like: je kunt door een klik op het facebook icoontje aangeven dat je een bepaald bericht waardeert. Je logt dan in in facebook en je Like wordt geplaatst

– Google Buzz: je kunt in de toolbar mijn google buzz zien en volgen

– Delen: door op het Delen-icoontje te klikken krijg je een lijst met applicaties waar je het bericht naar toe kunt sturen. Van Twitter tot Facebook, van Friendfeed tot delicious. Allemaal onder 1 knop.

– Twitter: door op het icoon te klikken van Twitter zie je of een bepaalde bericht al getweet is of iemand er in twitter al op heeft gereageerd. Je kunt gelijk ook tweeten.

– Boodschap: als je op het boodschap-icoontje klikt zie je een message van mij aan de lezers of aan bepaalde doelgroepen

Voordeel van de toolbar is dus dat je als lezer meer interactiviteit geboden wordt (updates versturen) en je meer overzicht hebt op 1 plek (foto’s, video’s, berichten). Doel zal duidelijk zijn, nl. dat bezoekers langer op mijn weblog blijven. En in het dashboard van de toolbar kan ik per onderdeel zien hoe vaak er op is geklikt.