Delen 
Social media zijn bij uitstek geschikt om handige zaken te regelen op het gebied van het delen van informatie. Overal zitten natuurlijk de Share/delen knoppen. Maar om nu overal op te gaan klikken is omslachtig. En soms wil je een link naar een artikel ook bewaren in je online archief. Als je dan ook nog die informatie wilt delen op je blog dan ben je dus wel even bezig met een artikel. Maar het kan handiger.
Google ReaderGoogle Reader 
Om allerlei bronnen te raadplegen, te lezen of in te grasduinen gebruik ik Google Reader. Daarin stop ik dus die bronnen door middel van een RSS feed (webfeed). Die vind je meestal door naar het oranje icoontje te zoeken, zoals bovenaan op mijn blog. Die link kopieer en plak je in je RSS reader. In mijn geval dus Google Reader. Zo heb je een handige leeslijst met de inhoud van al die bronnen bij elkaar. Klik op het plaatje om een beeld te krijgen hoe zoiets eruit ziet. Links de bronnen, gerubriceerd en rechts de inhoud van een bron.
ReederReeder 
Maar nu wil ik de bronnen in een handige applicatie lezen op mijn mac, iphone en ipad. Zonder al die opmaak van Google Reader. En daarvoor gebruik ik Reeder. Een heerlijk overzichtelijke programma. En uiteraard zitten daar veel mogelijkheden in om de content weer te delen naar twitter, instapaper, evernote, via email etc. etc.
Hans Mestrum_s Public Library | DiigoDiigo 
Maar wat er net weer niet in zit, is de mogelijkheid om een artikel te bewaren in Diigo. Klik op de link hiervoor om mijn archief te zien en er in rond te neuzen. Dat zijn dus allemaal artikelen die ik ergens ben tegen gekomen en bewaard heb. Je ziet ze ook op mijn blog terug komen. Diigo kan nl. automatisch een blogbericht aanmaken. Handig dus. Daar heb je dan geen omkijken naar. 
Maar om nu de berichten uit Reeder naar Diigo te krijgen was wat lastiger. Ik heb daarvoor een lifehack toegepast. Ofwel een handigheidje. Met behulp van de mogelijkheid in Reeder om daar een Favorite uit te delen.
IFTTIFTTT 
IFTTT staat voor if this then that. En dat is precise wat het doet. Een taak automatiseren. Als je een tweet hebt gemaakt kan ie het bijv. ergens anders in opslaan, naar iemand mailen etc. Of je kunt automatisch je foto’s die je upload naar Flickr naar je Facebook album laten sturen. Of een blogbericht aan laten maken als je video naar youtube hebt geuploaded. Handig dus. Allerlei taken automatiseren in verschillende social media kanalen. 
ifttt _ TasksOm nu een artikel uit Google Reader (gelezen dus in Reeder) naar Diigo te krijgen heb ik in IFTT een taak aangemaakt die er voor zorgt dat elke keer als ik een artikel aanmerk als favorite in Reeder (en dus in Google Reader) er automatisch een bookmark met die link en de beschrijving naar Diigo gestuurd wordt. En die Diigo zorgt weer voor de blogpost. Zo zien mensen die me in Google Reader volgen de Favorite, heb ik het artikel zelf ook opgeslagen voor later en kunnen bloglezers er ook nog kennis van nemen. En Diigo slaat ook automatisch de artikelen op in del.icio.us zodat ik altijd een back-up heb.
Dashboard - BufferBufferapp 
Maar dat artikel wat ik zo goed vond om te bewaren en te bloggen wil ik ook graag tweeten. Daarvoor laat ik datzelfde artikel automatisch naar bufferapp gestuurd worden door iftt. Ik gebruik daar bufferapp voor omdat die de tweets mooi over de dag kan verspreiden. Op tijden dat jou het beste uitkomt. Bijv. 1 per uur. De gratis versie kan maar 6 tweets bufferen, de rest gaat dan naar de volgende dag.  
Overigens kun je ook emailen naar bufferapp. Door een apart bufferapp emailadres in je adresboek te zetten kun je eenvoudig andere zaken die je wilt tweeten naar bufferapp sturen die dan weer volgens het door jou ingegeven schema de tweets verstuurd.
Andere personal of social magazines om info mee te lezen zoals zite en flipboard hebben ook mogelijkheden voor het doorsturen en delen van artikelen.
 
Handig al die tooltjes. Wat gebruik jij om de artikelen die je leest te delen?
 
Update: 
Nog 2 handigheidjes. Vanuit het Social magazine Zite email ik nu naar Ifttt voor een tweet naar twitter en een bookmark naar diigo. De share naar Twitter werkt nl. niet in zite en diigo zit hier ook niet in.