Pierre heeft al een mooie review geschreven over de SynologyDiskStation 270+. Dus voor de ins-en-outs, kun je het beste zijn posting lezen.

In deze posting leg ik in het kort uit wat een diskstation doet en hoe squeebox daarmee samen werkt.

Wat is Synology DiskStation 270+
Kort gezegd is het een NAS. Een intelligent kastje met één of meerdere hard disks erin. En het is van Synology.

synology Mijn configuratie
Ik heb gekozen voor de Synology 270+ van wifimedia met 2 harddisks van 750 gb erin en Raid 1. Ik kon bij wifimedia kiezen of ik Raid 0 of 1 geïnstalleerd wilde hebben (ik heb gekozen voor Raid 1) en of ik Slimserver erbij geïnstalleerde wilde hebben. Dat heb ik gedaan.

Bestelling, levering en installatie
De bestelling werd keurig online afgewerkt en ik kon betalen met iDeal dat vlekkeloos verliep. Bevestiging van betaling en orderafhandeling volgde heel prompt. En na bestelling op vrijdagavond kreeg ik het pakketje (extra verzekerd door wifimedia) keurig thuis via TNT.
In het pakketje zat het DiskStation keurig verpakt in een handzame doos met draaghengsel. De harddisks waren er al ingebouwd en geïnstalleerd. Ik hoefde alleen een LAN kabel naar mijn modem aan te sluiten en het apparaat met de blauwe knop aan te zetten. Een minuutje later zal ik hem al in mijn netwerk en kon ik met de bijgeleverde software een aantal opties aan zetten en voor mijn dochters wat shares aan maken voor hun documenten en foto’s.
Allemaal erg gerbuiksvriendelijk en het doet precies wat je verwacht. Geen geklooi of moeilijk gedoe.
Mijn diskstation staat nu in de meterkast te snorren verbonden met een LAN kabel aan mijn wireless router/access point.

SYnology2 Werking
Een paar onderdelen die ik tot nu toe heb uitgeprobeerd vind je hieronder kort beschreven.

FTP
Via FileZilla kan ik makkelijk naar mijn diskstation en er zo files op zetten. Dat kan natuurlijk ook via slepen in Windows, maar ik had gelezen dat dat niet altijd even betrouwbaar is. Het maakt ook niet zoveel uit.

Muziek
Ik heb alle cd en mp3 die hier in huis rondzwerfden op computers, stereoinstallaties etc. gelijk ook op de DiskStation gezet. Ik heb daarbij gekozen om een hoge kwaliteit te nemen van de cd’s, zodat de muziek goed blijft. Er mp3’s van maken kan altijd nog. Als je eenmaal mp3s hebt kun je natuurlijk niet naar een betere kwaliteit. De cd’s heb ik gewoon met iTunes en Apple lossless geript. Dat zijn dan beste grote bestanden (25 tot 50 mb), maar met 750 gb maak ik me daar nog niet zo druk om. Ik heb nu voor 1 1/2 dag muziek staan op mijn diskstation en dat is 16 gb.
Voordeel van apple lossless is behalve de hogere kwaliteit natuurlijk dat iTunes ze kan lezen. En aangezien diskstation een iTunes server heeft is dat dus wel handig. Iedereen in mijn thuisnetwerk ziet nu de diskstation als extra bron om muziek vandaan te streamen naar je speakers van je pc. Met meerdere tegelijkertijd? Geen probleem. Ik merk geen performance verschil, ook niet als je daarnaast nog druk aan het internetten bent of de dochters aan het chatten.
Aangezien ik Squeezebox gebruik is het apple lossless format ook wel handig, omdat squeezebox dat herkent en dus kan afspelen.

SlimServer
Handig vind ik de SlimServer software die al geïnstalleerd was op de hard disks. Je vindt meer informatie in wikipedia. Kortgezegd komt het er op neer dat je een streaming audio server hebt, waarmee je dus je mp3s naar je stereo kunt streamen. Dat is iets wat ik lang wilde hebben. Een belangrijk voordeel is dat je pc niet aan hoeft te staan als je je audio op het diskstation hebt staan en je dus zo altijd je muziek bij de hand hebt.
In SlimServer zitten allerlei mogelijkeden van playlists, manieren om muziek te beluisteren (genre, artiets, mix etc etc), internetradio te streamen (kun je zelf mbv url ingeven), RSS verwerken als screensaver (er loopt dan dus een webfeedbericht over je squeezebox, terwijl je muziek gewoon doorloopt) etc etc. Het is open source software en je kunt het downloaden. Er is een prachtige wiki beschikbaar met heel veel informatie over SlimServer.

Conclusie:
Prachtig apparaat, zeker in combinatie met Squeezebox Audio Streaming. Mijn files veilige opgeslagen, en mijn dochters kunnen hun documenten nu ook centraal op slaan. In de toekomst wil ik nog eens een multimedia player voor video via wifi er aan koppelen zodat ik ook de video’s vanaf diskstation kan streamen.

Wat is een Squeezebox?


squeezebox Je kunt er je mp3s en audio mee streamen over een netwerk naar je stereo. En als je dan de wifi variant hebt zoals ik, heb je dus geen kabels nodig. Het is van Slimdevices, een bedrijf van Logitech.

Configuratie
Over dit apparaatje ben ik ook ontzettend content. Ik heb het overgenomen van Erik van Roekel, dus kan verder niets vertellen over levering e.d. Het model dat ik heb is overigens ook te bestellen bij wifimedia in allerlei soorten. Die ik heb is de Squeezebox classic (wifi) v3.
Ik heb de squeezebox met de bekende audiokabel (bijgeleverd) aangesloten op mijn receiver (ingang phono) en een powerkabel in het stopcontact. That’s all.

 

squeezebox2 Werking
Wanneer je de squeezebox aangesloten hebt gaat hij vanzelf op zoek naar SlimServer. Dat kan op je pc staan of zoals ik op een diskstation (of andere NAS). De wifi verbinding meldt zich keurig aan op het netwerk en krijgt een ip adres toegewezen. Al snel zie je dat het device in je netwerk contact zoekt met de SlimServer en daarna ben je na een minuutje zelf aan zet om te bepalen wat je wilt horen, ofwel je muziek streamt via je pc of je diskstation wireless naar je stereo toe. Hartstikke handig. Ik heb nu meestal een willekeurige mix aan staan. Zo krijg ik dus alles door elkaar (1 1/2 dag muziek!). Overigens kan ik gewoon Radio 2 of een andere radiozender beluisteren via internet, de slimserver en de squeeze box. Ik heb de pagina van Nederlandse internetradiozenders hier al eens geblogd.
Haperingen? Nee nooit, slecht geluid? Never (afhankelijk natuurlijk van de kwaliteit van je mp3s of geripte cd’s). Kortom: een handig juweeltje in combinatie met diskstation, want ik hoef mijn pc niet meer aan te laten staan. En in de uitgebreide wiki vind je bijvoorbeeld de uitleg hoe je je cd’s op de hoogst mogelijk kwaliteit kunt rippen.

Conclusie:
Eindelijk heb ik nu een device dat mijn muziek via mijn netwerk kan streamen, zonder dat mijn pc aan staat. En alle cd’s staan nu bij elkaar op 1 centraal te bereiken punt. Af te spelen via elke (draadloze) pc in huis en via mijn stereo. Mooi toch!

Update: als iemand al eens uitgeprobeerd heeft hoe je je server kunt backuppen van een externe serviceprovicer naar diskstation of een usb hard disk gekoppeld aan diskstation, dan hou ik me aanbevolen. Kan dat bijvoorbeeld met rsync?