Nu ik hier op mijn hotelkamer aan een lekker pilsje zit, laat ik even mijn gedachten gaan over dit congres.

Accomodatie:
De accomodatie is mooi. Groot opgezet met 2 verdiepingen (boven zelfs een compleet oerwoud). De stoeltjes waar we opzitten zijn veel te krap. Franse maat zei een fransman naast me. Jammer want typen wordt erg lastig als je aan beide kanten ingesloten zit. Dit zijn duidelijk geen ‘bloggersstoelen’ ­čÖé
In de ochtend was het niet te harden van de warmte en ’s middags had iemand de aanknop van de airco gevonden. Een tochtige koude bries ging door de zaal. Tja blijft lastig om zo’n enorme hal met al die verlichting en pc’s van een goed klimaat te voorzien.
Een aanfluiting is het natuurlijk als je eigenlijk de hele dag niet het internet op kunt. Frustrerend. En dat kreeg Loic ook te horen toen hij vroeg waar al die foto’s nu bleven in Flickr……ja moet je ze wel kunnen uploaden.


Opzet congres
Veel sprekers draven op. Veel zijn dezelfde als vorig jaar. De tijd die ze krijgen is wat krap. Meestal is dat 20 minuten. Een aantal sessies is in de vorm van een soort paneldiscussie. Leuk, maar meer vuurwerl zou het nog interessanter maken.
Het congres begint meer en meer te lijken op een standaard congres. Grote reclameborden, veel eenrichtingsverkeer, standjes, een tas met spiegeltjes en kralen, veel schijnwerpers en video met harde intromuziek en mooie dames die badges uitdelen. Nee geen user generated content. Geen kleinschaligheid en interactie. En als de panels dan over de hoofden van het publiek heen praten dan lijkt het teveel op een normaal congres.
Er was dit jaar ook geen backchannel waarop je mee kon discussieren. Daardoor was de interactie ook minder. Je kon wel via sms op bepaalde vragen antwoord geven, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt.
Gelukkig was het eten en drinken dit jaar veel beter en goed verzorgd,.


Publiek


Er is ook duidelijk een ander publiek. Ik hoorde iemand zeggen: ‘de pakken zijn gekomen’. Dat zegt denk ik genoeg. Dus meer marketingmensen denk ik. Ook meer open source/wiki mensen. Ik vind het jammer dat het informele er een beetje af is. Het was eerst toch ook meer een soort geek-feestje

Inhoud
Het valt me op dat als je door middel van communities zelf het nieuws goed volgt, je eigenlijk weinig nieuws hoort. Ik denk dat daardoor dergelijke conferenties anders zullen moeten gaan worden.
De gesprekken tijdens de koffie e.d. zijn eigenlijk nog het leukst.
Morgen meer.