In vervolg op het vorige bericht met de presentatie van Ton Zijlstra over het delen van informatie heb ik mijn Jaiku eens verder aangekleed. Jaiku en Plazer zijn een online tools waarmee je je online presence kunt regelen, zodat anderen je kunnen volgen. Ton Zijlstra heeft enkele dagen geleden een mooie uitleg van gegeven en mij in Parijs via Skype Jaiku uitgelegd. Met Plazer kun je Plazes aangeven, plekken dus. Die plek wordt dan zichtbaar gemaakt op een kaart. Je ziet die aan de rechterkant. Zo weten mensen dus waar je je bevindt. Je kunt nieuwe plaatsen toevoegen en zien wie nog meer op die plaats is of in de buurt. Zo zag ik deze week in Parijs wie allemaal nog meer Plazer gebruiken en in de zaal waren. Je kunt zo dus je contacten leggen. Je moet wel een programmaatje downloaden en installeren op je pc of notebook dat contact legt met Plazer en kijkt of het die plek kent. Ook kan ik via sms een plek aangeven of contacten zoeken.
Met Jaiku kun je feeds toevoegen, contacten en via internet of sms de wereld vertellen waar je bent of wat je aan het doen bent. Je ziet dat onder mijn foto staan. De losse opmerkingen etc. in die ‘stroom’ maken weer een context waar anderen wat mee kunnen. Je kunt dus zien waar ik ben, wat ik aan het doen ben en of ik online ben (Skype button). Daarmee kun je dus nog beter bepalen of het zin heeft contact met me te zoeken of even langs te wippen als ik in de buurt ben.
Daarnaast is het zo dat je met dit soort tootjes onderweg met je contacten via internet kunt communiceren. Zo raak je dus steeds minder disconnected als je onderweg bent.