HSPIk heb altijd wel het gevoel gehad dat ik sommige zaken anders ervoer als anderen. Intenser, dieper of zoiets. Ook mijn stemmingen wisselen nog wel eens. Ik noem het mijn hoge bergen en diepe dalen. Intens genieten van sneeuwval of van prachtig gekleurde bomen in de Herfst is voor mij ook heel gewoon. Ik kan er tranen van in mijn ogen krijgen Heel vaak ben ik in flow en geef ik me voor 200%. “Het is bij jou alles of niets”, zegt mijn echtgenote wel eens. Of: “Je hebt weer een project”.
Als kind dacht ik al dat ik de bepaalde situaties kon voorzien of liever: voorvoelen. Nu merk ik vaak dat ik voel wat anderen voelen. Voel ik aan de lichaamstaal van iemand bij binnenkomst in dezelfde ruimte wat zijn of haar gevoelens zijn. Ik zie situaties en gevolgen aankomen. Vaar vaak om mijn intuïtie. En bij Ikea wil ik zo snel mogelijk naar buiten.

Ervaringen dat iets niet congruent is of rechtvaardig komen bij mij binnen als een bom. Ik snap dan niet dat anderen dat niet zien of voelen. Ook heb ik ruimte nodig, waardering en respect en kan ik tomeloos daarvan genieten als ik dat heb of krijg. Maar ik ervaar ook het tegenovergestelde als het er niets is of als ik het niet krijg. Ik loop dan leeg. Voel me dan moe in plaats van in flow. De laatste tijd merk ik dat ik een energielek heb. Dat bepaalde zaken niet congruent zijn. En heb ik afweermechanismen in stelling gebracht om me te beschermen. Het is dan lastig om te weten wie er op bepaalde momenten “praat” of “denkt”. Mijn afweermechanisme of ik zelf. Ik ervaar momenteel discongruentie en energielekken heftig en wordt er ziek van. Enkele weken terug openbaarde zich dat fysiek: Black-outs, angstzweet, trillende handen, knallende hoofdpijn, moe en slapen, heel veel slapen. Gisteren hoorde ik dat mensen zagen dat de twinkeling in mijn ogen weg is. Dat ik er uitgeblust uit zie. En ja zo voel ik me ook wel.

Wees jezelf - LoesjeEn plotsklaps hoorde ik mezelf gisteren zeggen dat het lastig is als je Hoog Sensitief bent. Waar kwam dat ineens vandaan? Tijd om daar eens meer over te lezen en op zoek te gaan. En gisterenavond had ik zo’n prachtige goh-ervaring. Kon ik benoemen wat ik voelde, snapte ik waar het een en ander vandaan komt. Ik geloof dat ik een High Sensitive Person ben. Na het doen van een HSP test bleek inderdaad dat ik veel kenmerken heb van een Highly Sensitive Person. Voor zover zo’n test natuurlijk een graadmeter kan zijn.

Ik las over voorkeuren van hooggevoelige personen:

 • stilte en rust
 • kunst en schoonheid
 • rechtvaardigheid en respect
 • bezieling
 • diepere zaken, zoals je roeping
 • spiritualiteit
 • je hebt een brede belangstelling

Over de manier van doen van een HSP:

 • je doet:-creatief -plichtsgetrouw -gewetensvol -perfectionistisch
 • je houdt er niet van als er op je vingers wordt gekeken
 • je functioneert het beste in je eigen tempo
 • je leert vaak snel
 • je doet vaak voorzichtig omdat je snel gevolgen kan overzien
 • in je werk vind je kwaliteit en voldoening net zo belangrijk als salaris

Over hoe een HSP dingen registreert:

 • je hebt oog voor details
 • je bent je meer bewust van subtiele signalen uit de omgeving,  zo kan je bijvoorbeeld snel waarnemen of iets congruent is of niet (bijvoorbeeld of iemand doet wat hij zegt, of zegt wat hij doet)
 • je zintuigen kunnen scherper zijn
 • je ervaart een gevoeligheid voor paranormale zaken
 • je kan sterke emoties ervaren

Over de relatie met andere mensen:

 • je kan je goed inleven in anderen
 • je kan stemmingen van anderen goed aanvoelen
 • door onvriendelijke opmerkingen kun je snel van streek raken & je kunt geraakt worden door een hartelijke opmerking

En tot slot over de innerlijke wereld van een HSP:

 • je ervaart een rijke innerlijke belevingswereld
 • je hebt moeite om in je eigen energie te blijven (zo kun je bijvoorbeeld worstelen met jezelf ‘’afschermen’’) en daardoor kun je:
  • emoties van anderen op jezelf betrekken
  • gemakkelijk overvoerd raken in een omgeving met veel indrukken (bijvoorbeeld door mensen en/of geluiden) en je vermoeid of leeg voelen
  • snel last hebben van stress verschijnselen
  • vaak stemmingswisselingen ervaren
  • een gevoeligheid voor verslavingen of depressie ervaren
 • je hebt veel tijd nodig hebben om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen (je bent dan graag alleen)
 • je kan je niet begrepen voelen en daardoor dwars doen, of je terugtrekken
 • door je gevoeligheid kan je een lager gevoel van eigenwaarde hebben, wat samen kan gaan met verlegenheid

Veel van deze kenmerken herken ik. Misschien ben ik te ver afgedreven van wat ik zelf belangrijk vind en ben ik meegegaan in “het systeem”. Heb ik te weinig volgens mijn eigen wijze geopereerd de laatste paar jaar.

Hoog Sensitieve PersonenTijd om op onderzoek uit te gaan dus. Ik heb het boek: Hoog Sensitieve Personen van Elane Aron (baanbrekend onderzoek) besteld en hopelijk start ik binnenkort met coaching.
Ik krijg door dit te schrijven en er over te lezen in ieder geval weer wat energie en ervaar dat dat congruent is.