Ik heb een tijdje terug kennis gemaakt met Pentascope  toen ik gevraagd werd om een artikel te schrijven voor de krant A Great Place to Live (pdf) dat hoort bij het gelijknamige project. Dat ging toen niet door in verband met het overlijden van mijn vader, maar komende uitgave zal ik daar waarschijnlijk wel in staan. Maar dat is niet de reden dat ik dit schrijf. Nee, het gaat veel meer om wat het bedrijf uitstraalt en als visie heeft. Ze zijn (net als vorig jaar) ook dit jaar uitgekozen tot beste werkgever van het jaar. En als je de stukken op hun website leest dan kan ik me daar alles bij voorstellen. Ik zie hier namelijk een organisatie die de mens centraal stelt en uitgaat van menselijke waarde in plaats van geld alleen. Lees bijvoorbeeld het artikel Hoe WIKI is uw organisatie?l maar eens of kijk op de werkvloer (QuickTime movie).
Ze hebben een paar nieuwe besturingmodellen ontwikkeld:  Onverwacht Slagvaardig Mensgericht Organiseren (OSMO) en Maatschappelijk Participeren. Ja dat is heel wat anders dan we normaal lezen.
De algemeen directeur Engbert Breuker (ook hier) noemt zich Chief Emotion Officer. En als je zijn visie leest, samengevat in Scenario van de hoop dan mag je je pet afnemen en diep buigen voor zoveel wijsheid, in al zijn eenvoud. Kortgezegd zegt hij:

"Mijn visie is dat de wereld echt gaat veranderen als mensen en hun
gedrag echt veranderen. Organisaties zijn nauwelijks te sturen. Het is
een illusie te denken dat wij mensen de organisatie sturen."

Als je tijd hebt en je even wilt bezinnen op wat leiderschap nu eigenlijk is en hoe organisatie ingericht zouden kunnen zijn dan is de uitzending van Casa Luna met een interview met Engbert Breuker (realmedia player) zeker aan te raden. Bijna een uur praat Engbert Breuker over de verkleuring van het bedrijfsleven, liefdevol
omgaan met elkaar (juist op het werk) en de mooie en minder mooie
kanten van de advieswereld.
Hier zit echt alles in wat ik tot nog toe beschreven heb op mijn weblog. Of het nu gaat over servant leadership, synchroniciteit, natuurlijke leiderschap, wenden of authenticiteit, passie en transformatie. Engbert weet dat in normale simpele bewoordingen uit te leggen. Geen hoogdravend of zweverig gepraat, maar gewoon een diskjockey (want dat was/is hij) die praat vanuit zijn hart. Wijffels noemt dat natuurlijk leiderschap.
Als je goed naar deze organisatie kijkt dan zie je dat die waardegedreven bezig zijn. Een groen/gele organisatie (via: Max Herold) in de termen van Spiral Dynamics of wat simpeler gezegd:

"De organisatie stelt mensen en de menselijke ontplooiing centraal,
opereert open en direct en kent geen hiërarchie van functies. Eenieder
kan meerdere rollen vervullen. Een greep uit de Pentascope filosofie in hun eigen woorden illustreert dat.

 • "Mensen" is het eerste woord uit de tien geboden van onze zakenfilosofie
 • Iedereen heeft LSD nodig (Liefde, Scheppen, Delen)
 • Wij zijn Open, Eerlijk, en Integer (OEI)
 • Wij laten ons leiden door Bezieling, Inspiratie, Ontplooiing (Zelfontplooiing)
 • Wij werven geen mensen. Wij vragen hen zich bij ons netwerk aan te sluiten om ons netwerk te helpen groeien.
 • Iedereen
  heeft meerdere competenties en kan daardoor meerdere rollen spelen;
  daarom staat er op ons visitekaartje niet één rol, maar alleen onze
  naam."

(via: Managementissues van Max Herold)

Ze werken aan schitterende organisaties (pdf).

Update: de uitzending met het interview met Engbert Breuker heb ik in een posting mogen zetten.

Technorati tags: ,