Vandaag was dan mijn eerste gastles bij Orion College over Nieuwe Media. Met groepje van 8 leerlingen ben ik twee uur bezig geweest.
Als inleiding hebben we het gehad over communicatie, communicatiemiddelen en hoe dat zich gedurende de tijd heeft ontwikkeld. Daarbij werd duidelijk dat we steeds meer communicatiemiddelen tot onze beschikking hebben gekregen. Natuurlijk hebben we het ook gehad over wat een weblog nu is en hebben ze de kenmerken op een rijtje gezet. Dat gaan ze in de tweede les verwerken in een posting op hun eigen weblog.
Het filmpje van de internet idols als voorbeeld van een video in een blogposting deed het goed, evenals de podcast die ik had gemaakt met de eerste opdracht.
De leerlingen hadden al snel in de gaten hoe ze op berichten (die ik op een speciale weblog had klaargezet) konden reageren. Jammer dat ze niet genoeg tijd meer hadden om zelf een weblog te maken. Dat gaan we dus in de volgende les doen. Ik gebruik daarvoor web-log.nl omdat dat eenvoudig is en ik de functionaliteit daarvan ken. Het is immers TypePad wat er onder de motorkap zit.
Het was weer heerlijk om zo bezig te zijn met jongeren. Ze waren erg leergierig en deden enthousiast mee. Maar wat wil je ook, als je een paar uur met zo’n onderwerp bezig mag zijn.
Minder was het dat mijn notebook het begaf (ja alweer) smile_angry Gelukkig kon ik ter plekke een andere notebook regelen om de voorbeelden van weblogs e.d. te laten zien.
In een volgende les gaan we ook praten over de ‘spelregels’, ofwel wat is netjes, wat moet/mag je wel en niet doen. Vandaag hadden we het al over het verschil in spreek- en schrijftaal. Het is denk ik goed om leerlingen van die leeftijd bewust te maken van wat internet is en wat de gevolgen kunnen zijn als mensen zich daar niet netjes gedragen.
Tijdens de afsluitende studium generale eind maart, waar allerlei mensen komen, gaan ze dan zelf vertellen en laten zien wat ze allemaal ontdekt hebben en laat ik de leerlingen met de ouders/oudere generatie samenwerken om bijvoorbeeld een weblog posting maken.
Jammer dat het volgende vakantie is op het Orion College. Ik moet nu 2 weken wachten smile_regular