Beleveniseconomie
Klopt! Dat komt omdat de samenleving verandert. We zijn terecht gekomen in de beleveniseconomie!
Waarom kost een kop koffie in café Florian aan het San Marcoplein in Venetië meer dan in een eenvoudige koffieshop of thuis op de bank? Wat trekt mensen naar het sportparadijs Niketown in Londen? Wat zoeken kinderen en volwassenen in Disneyland? Waarom zijn mensen bereid flink meer te betalen voor een kerstboom, wanneer ze die kopen bij een tuincentrum met een volledig ingerichte kerstshow, compleet met rondwandelende kerstman en glühwein?
In dit boek betogen Joseph Pine en James Gilmore dat een nieuw economisch tijdperk is aangebroken: het tijdperk van de beleveniseconomie. De klant wil meer dan een product, hij is bereid te betalen voor een belevenis. Ondernemingen vormen podia voor het creëren van die belevenis, een gedenkwaardige gebeurtenis, waar de klant een warm gevoel bij krijgt. De waarde die de klant hecht aan die bijzondere ervaring bepaalt het prijskaartje van het specifieke product of goed.
De schrijvers geven vele gevarieerde voorbeelden van bedrijven die met succes inspelen op deze behoefte van de consument om vermaakt te worden. We lezen hoe ondernemingen als Disney, de beroemde boekhandelsketen Barnes & Noble, Dell Computers, British Airways, Hard Rock Café en McDonald’ s een voorbeeld hebben genomen aan de theater- en amusementsindustrie. ‘De beleveniseconomie’ is het draaiboek waarmee managers nieuwe ervaringen kunnen regisseren. Zo kunnen zij ook in het tijdperk van de nieuwe economie zo optimaal mogelijk tegemoetkomen aan de behoeften van hun klanten