OdeEen hele mooie column in Ode die mij inspireert. Henk Jan trouwens ook.

 “Angst regeert de wereld. Steeds meer. Angst staat dromen en genieten in de weg. Angst staat leven in de weg. Wie durft het om niet bang te zijn? Om te kiezen voor de enige echte bron van een vervullend leven: inspiratie? Lance Secretan beschrijft hoe de keuze voor inspiratie organisaties en relaties verrijkt. In deze ‘ode aan inspiratie’ ook aandacht voor initiatieven die succesvol zijn omdat ze inspireren. En inspirerende woorden van bekende leiders die de moed hadden om niet bang te zijn.”

“Je bent nog niet opgestaan of het begint al. Een spervuur van informatie wordt losgelaten op de breedband van je bewustzijn – nog voor je helemaal wakker bent. Je begint de dag misschien met een paar kostbare minuten van intimiteit of een praatje met je familie – al was het maar om te bespreken wie de kinderen na school ophaalt. Intussen zuigen radio, televisie of krant je mee in een maalstroom van geweld, rampen en tragedies. Aan het ontbijt lees je de informatie op het pak cornflakes of het melkpak en berekent het aantal calorieën, koolhydraten en het cholesterolgehalte. Je bent al met van alles tegelijk bezig. Je kleedt je kinderen aan, pakt lunchdozen en rugzakken in en je neemt onderwijl de schooldag en het huiswerk door. Opgejaagd en gespannen stort je je vervolgens in het verkeer, terwijl de zorgen en angsten van je eigen werkdag je overmannen. En dan vraag je je af waarom je niet erg geïnspireerd voelt.”

Treffend! De rest mag je zelf lezen. Wat me nog wel het meest bij is gebleven is de stelling dat motivatie voortkomt uit angst en inspiratie heeft te maken met overvloed, zorg, liefde, zonder voorwaarden. Wie motiveert zorgt in de eerste plaats voor zichzelf, wie inspireert zorgt in de eerste plaats voor een ander. Of: onze persoonlijkheid wordt steeds rijker en onze ziel steeds armer…..Het artikel sluit ook prachtig aan bij de Vertraagde Tijd van Cornelis. Alles gaat sneller maar dat wil niet zeggen dat we zelf ook sneller moeten gaan. Lance Secreta zegt in het artikel: 

“Onze wereld is zo versneld en het leven is zo veeleisend geworden dat er nauwelijks tijd is om even rust te nemen en naar onze ziel te luisteren.”

Van harte aanbevolen en ik ben benieuwd of je er de tijd en inspiratie voor kunt vinden. Wil je me eens laten weten wat je ideeën en gevoel hierbij is? Of je er door geinspireerd bent geraakt of juist niet?