vPIP
Cinegage Utilities heeft een aardige tool om video’s in je bericht af te kunnen spelen in plaats van dat er een nieuw venster wordt geopend of een download start. Dat kan met vPIP (video Playing In Place).

Installatie
Het is eigenlijk heel simpel. Je installeert een javascriptje, dat er is voor blogger en WordPress. Maar er is ook een generiek scriptje, zodat ik dat hier ook kan installeren. Daarna ga je naar de Using vPIP pagina en kun je met een codegenerator wat gegevens invullen. Het handige is dat je ook ergens een plaatje neer kunt zetten dat dan dient als startplaatje. Wanneer mensen daarop klikken wordt de video gestart. Er wordt een close-button weergegeven om het scherm te sluiten en een toolbar om de video te kunnen stoppen e.d.

In werking zien
Door de code die gegenereert wordt in je blogposting (of andere website) te plakken werkt het. Je kunt het in werking zien in de posting met de video’s van de presentatie van Wim Veen. Zoals je ziet heb ik daar een QuickTime versie staan en een Windows Media versie. Degene die de video wil bekijken moet dus wel zelf de player hebben (in dit geval quicktime of windows media player). Wat me heel handig lijkt, maar dat moet ik nog uitproberen, is dat ik dus een screencast in flash nu in een posting kan laten lopen. Tot nu toe werd er een andere pagina opgeroepen en ik slechts linken naar die pagina.

De formaten
De formaten die ondersteunt worden zijn, alle quicktime formats zoals mp3, mp4, mov e.d., Windows Media formats zoals avi, wmv, wma en flash versies: swf en flv.

ThickBox
Wat ik nog niet aan de praat heb gekregen is de ThickBox. Dan wordt de video in het midden van je scherm opgestart in een nieuw venstertje en zie je de pagina van de weblog als een wazige achtergrond. Heel mooi. Maar dat werkt dus nog niet. Ik heb daar een vraag over uit staan bij support.

Update: probleem opgelost. Had een stukje code teveel toegevoegd. Als je op de quicktime klikt in de genoemde posting, zie je de ThickBox. Mooi!