_ wordt –
Toch goed dat ik alles van mijn testblog nog eens goed doornam, want dit had ik nog niet gezien. Het blijkt dat Movable Type de permalink nl. verandert bij het updaten van de database. Underscores worden nl dashes. Ofwel _ wordt – en dat is natuurlijk heel iets anders.

Niet meer vindbaar
En aangezien de meest weblogpostings underscores heeft, want ze bestaan uit meerdere woorden, betekent dat dat er bijna geen enkele link goed is. Gevolg daarvan is dat alle links in Google en in mijn eigen blog niet goed uit komen en de berichten niet vindbaar zijn. Dat kan natuurlijk niet.

Waarom dashes?
Ik ben er wel achter waarom dashes beter zijn dan underscores. Het blijkt dat Google underscores nl. niet ziet en dus dan alle woorden achter elkaar plakt. Met dashes ziet Google elk woord afzonderlijk. Dashes zijn dus voor indexering en Googleranking beter.

En nu?
Allereerst wil ik dat ik gewoon vindbaar blijf. Dus ga ik niet zonder meer over op MT 4. Ik zou met allerlei rewriting rules dat nog wel kunnen omzeilen, maar dat is een ingewikkeld verhaal.
Ten tweede moet ik nadenken over hoe ik de underscores in dashes krijg van mijn bestaande blog (daarna zal een overstap op nieuwe blogsoftware ook logischer zijn). Dan moet ik natuurlijk ook rewrite rules gaan gebruiken omdat de berichten nu nog underscores heeft en die zitten dan nog in Google. Maar dat is een tijdelijk probleem voor Google, omdat de nieuiwe permalinks vanzelf door Google geindexeerd worden.

Comments zeer traag in testblog
Daarnaast kwam ik er achter dat de reactiemogelijkheden in mijn testblog ineens veel trager zijn geworden. Ik heb al iets gelezen over een spamlookup site die gebruikt wordt en niet meer vindbaar is. Maar na het verwijderen daarvan wordt het niet echt sneller.
Dit is ook een reden om het overstappen nog even uit te stellen. Reactiemogelijkheden moeten gewoon veel sneller zijn.

Wat ga ik nu doen?
Ik ga eerst een schone nieuwe installatie doen van MT4.26 en daar wat blogs aanmaken om te kijken of die wel naar behoren werken. Daarna ga ik vanuit die situatie de geclonede database inlezen en kijken of het dan naar behoren werkt. Tot slot kopieer ik dan de nieuwe templates die ik al klaar heb staan een voor een over de bestaande MT 4 templates om te kijken of het probleem van trage reacties dan ineens terugkomt. Dan weet ik welke template het veroorzaakt.
Ondertussen ga ik ook naar WordPress kijken en de consequenties van een overstap van MT naar WordPress. Volgens mij moet dat nl. goed kunnen. Maar dat vergt testwerk.
En natuurlijk kan ik gewoon als dit allemaal tegenvalt doorbloggen op mijn blog zoals die nu is. Want daar is op zich niks mis mee.