Het leek me een goed idee om even de nieuwkomers te verwelkomen op deze weblog. Wellicht kom je via het blad Emerce of Communicatie. Mogelijk via FZ of Trouw. Of via mijn foto of Furl-archief. Of via de Tulip website. Hoe het ook zij, welkom hier op de weblog Hans on Experience.

Weblog
Dit is geen gewone website, maar een weblog. Dit betekent dat hier
iedere dag (vaak meedere keren per dag) nieuwe stukjes op komen
(postings). Stukjes die ik interessant vind om te schrijven. De volgorde van die postings loopt van nieuw naar oud. De
nieuwste staat dus bovenaan en de oudste onderaan. Als je eens iets interessants hebt, laat het me vooral weten, dan kijk ik of ik er iets mee kan. De onderstreepte woorden of stukken van zinnen zijn links naar bronnen. Je kunt daar gerust eens op klikken.

Werkbalken
Links en rechts staan een soort werkbalken, waar je gerust op kunt
klikken. Je vindt er de archieven per maand (in de linkerbalk), waarbij
je dus naar een bepaalde maand gaat om de postings te kunnen lezen. Je
vindt er ook de categorieën waarin ik de postings op sla. Dus onder de categorie Experience Marketing vind je al mijn posting over dat onderwerp.

Reacties
Helemaal bovenaan in de linkerbalk zie je de reacties van bezoekers.
Door er op te klikken ga je daar naar toe en kun je dus lezen wat
iemand anders geschreven heeft. Iedereen wordt uitgenodigd om te
reageren. Klik gewoon op de comment-knop onder een posting en de rest
wijst zich vanzelf. Na het saven staat je reactie dus op mijn weblog.
Zo starten we een conversatie.

Over mij en Tulip
Wil je meer weten over mij, dan kun je de link hiervoor klikken of in de rechterbalk onder de foto. Ik werk bij Tulip Computers en hoe deze weblog zich verhoudt tot mijn werk lees je hier alles over. Voor de geïnteresseerden kun je ook naar een interview met de CEO van Tulip luisteren en wat hij vindt van webloggen. Als je op mijn SkypeCard (rechts) klikt zie je mijn gegevens. Je zou dan on-line contact kunnen leggen met me als je Skype hebt tenminste. Een email sturen kan natuurlijk ook (let op dat je de woorden met hoofdletters even verwijderd; dit is om spam tegen te gaan). Je ziet het email adres in de Skypecard of onder de Skypecard (het gmail adres). Ook staat daar mijn gewone visitekaartje.

Abonneren
Als je je wilt abonneren op mijn weblog dan kan dat door de RSS feed (rechtermuisknop – copy)te kopiëren in je feedreader of door je emailadres achter te laten in het vakje aan de rechterkant onder TagCloud. Je krijgt dan dagelijks automatisch een email met mijn laatste postings.

Zoeken
De TagCloud rechts geeft aan welke woorden vaak gebruikt zijn op mijn weblog. Door er op te klikken krijg je een overzicht van de postings waar dat woord in staat. Handig dus om te zoeken. Overigens kun je ook via Google op mijn weblog zoeken. Dat vakje staat links onder de Books and Resources. De Technorati ‘knop’ laat zien welke weblogs allemaal naar deze weblog linken.

Archieven
Je vindt allerlei on-line archieven waar ik artikelen op sla die ik gevonden heb. Die archieven staan onder mijn foto aan de rechterkant (Furl en del.icio.us voor artikelen en Flickr voor mijn foto’s). Klik er gerust eens op en kijk maar eens rond. Allemaal weer opgeslagen onder een trefwoord (tag). Overigens staan de laatste 5 artikelen die ik in 2 archieven heb opgeslagen (Furl en del.icio.us) altijd op de weblog aan de rechterkant onderaan.

Statistieken
Je kunt allerlei statisteken van deze weblog bekijken. Rechts bovenaan zie je het aantal geabonneerde lezers (via RSS). Helemaal rechtsonderaan vind je mijn statistiekbuttons. Klik daar gerust op. Je ziet dan het aantal bezoekers en dergelijke. Als je met je muis over de links gaat in een bericht oid (de ondersteepte woorden of zinnen) dan zie je een getal. Dat is het aantal keren dat die link is aangeklikt door anderen.

Trackback en Permalink?
Een trackback is een link naar mijn weblog. Je kunt dan zien waar die link vandaan komt. Altijd interessant om die weblog eens te bezoeken voor ideeën. Door op de link te klikken kun je dat bericht lezen.
Een permalink is de url van de posting. Klik er maar eens op. Je ziet dan bovenin een webadres. Elke posting heeft dus een eigen url-link. Handig als je iemand een link naar een bericht wil sturen per mail bijvoorbeeld. Even de permalink kopiëren en plakken en klaar. Een reactie (comment) heeft zelfs ook een eigen url-adres.

Terug naar het beginscherm
Je kunt altijd terug naar het hoofdscherm door in de oranje balk te klikken, op Main boven een posting of op Homepage onder mijn foto.

Zo neus maar eens lekker rond en vergeet niet je mening achter te laten wat je er van vindt. Dat kan onder deze posting/bericht of door me een email te sturen.

Veel leesplezier en inspiratie toegewenst
Hans