Dat is de titel van een posting van frank-ly naar aanleiding van een presentatie die hij (Frank Meeuwsen), Marco Derksen (marketingfacts) en Friso Hessing (Adfactor.nl) hielden voor Reclamekring Midden Nederland. Frank heeft het daar ook over markets are conversations van Cluetrain Manifesto. Hij ziet dat er verschillende bureautjes bezig zijn met weblogs en met andere leuke experimentjes en vraagt zich af waarom dat niet aan de klantzijde gebeurt.
Ik denk dat dit ook weer alles te maken heeft met downstream of upstream denken. Ik schreef er gisteren ook over.

Wat is namelijk het geval?
We hebben het over marketeers, over klantzijde, over bedrijven. Maar waar blijft de mens? Marketing doe je thuis niet en een bedrijf spelen meestal ook niet. We moeten leren om de mens als geheel te zien en vooral ook aan te spreken. Een marketeer zit in een hokje gestopt met een label erop. En dan kan hij al niet veel anders doen dan zich zo te gedragen met alles wat daarbij hoort. Hij….

….zal dan wat hij geleerd heeft maximaal in willen zetten. Zijn middelen optimaal willen gebruiken voor het maximale rendement. Hoor je me praten? Wat een termen. Nou dan kun je experimenteren dus wel vergeten. Die horen bij die termen niet thuis, dat heeft hij niet geleerd en het past niet in het mission statement blablabla van het bedrijf. Niet dat er iets mis is met mission statements en bedrijfsvisies. Nee sterker nog die moeten er gewoon zijn, maar het zijn de mensen die het moeten doen. Van onderaf en binnenuit. En een mens is meer dan een label van marketeer. Misschien moet de mens marketeer gewoon privé maar eens aan het experimenteren slaan als het binnen het bedrijf niet kan of mag. Gewoon beginnen met webloggen en andere experimenten. Natuurlijk mag dat best over business gaan.
Ik kijk maar even naar mezelf. Hans on Experience ben ik zelf begonnen vanuit een betrokkenheid, interesse bij een onderwerp en als middel om mijn eigen denk- en groeiproces vorm te geven en te kunnen volgen. Dat dit tot gevolg zou kunnen hebben dat het een businessblog werd en ook door mijn werkgever geadopteerd kon ik toen niet vermoeden.
En nog steeds experimenteer ik met nieuwe technologieën en toepassingen. Waarom? Omdat de middelen van vandaag en zeker die van gisteren niet toereikend zijn om vorm te geven aan een stukje zelfverwerkelijking, om deel te nemen aan communities, om virtueel te netwerken, om te luisteren naar wat er gezegd wordt overal ter wereld en omdat die middelen van gisteren niet om kunnen gaan met always on, superconnected en user in control.
Daar zijn en komen andere middelen voor. En dat leer je (nog) niet op school of in een opleiding. Nee dat komt ook van onderaf, van binnenuit. We noemen het toch niet voor niets grassroot. En het hoeft niet allemaal af en professioneel te zijn. Door het belang dat we tegenwoordig toekennen aan authenticiteit, hoeft dat helemaal niet. Sterker nog, als het niet af is, is het in veel gevallen authentieker dan wanneer het een supergelikt, glossy bling bling helemaal af ding is. Je wil de persoon er nog achter kunnen zien, de mens.
De Cluetrain Manifesto schrijft:
"We are no seats or eyeball or end users or customers. We are human beings – and our reach exceeds your grasp. Deal with it!"
Mensen ontwikkelen zich sneller dan bedrijven, organisaties, structuren, schema’s en labels. Maar dan komen we wel terecht in zelfsturing.

Marketeer, nee mens durf te experimenteren!