Zoals je wellicht weet ben ik begonnen met de migratie van deze weblog naar MovableType. Even een overzichtje van wat ik tot nu toe heb gedaan. Zo heb ik in ieder geval zelf even overzicht. En wie weet heb je er als bezoeker van deze weblog ook nog wat aan. Hieronder lees je de diverse stappen hoe ik het heb aangepakt. Soms staat er ook een stukje code bij dat ik aangepast heb in een sjabloon.
En let op: een speciale actie voor hansonexperience-lezers: een speciale promocode voor maximaal $97 korting op een Dreamhost hostingaccount!

1. Dreamhost account aangevraagd voor hosting en 1 gratis domeinnaam (75 euro voor 2 jaar). De verschillende mogelijkheden op een rijtje. Ik heb de goedkoopste variant en met een promocode kreeg ik nog een fikse korting van $97. Vandaar die 75 euro voor 2 jaar.
Daarvoor heb ik nu:
– 20 gb diskstorage (komt elke week gratis 160 mb bij)
– 1 TB maandelijkse bandbreedte (komt elke week gratis 8 gb bij)
– 3000 emailaccounts
– 1 gratis domeinnaam
– en nog veel meer
2. Gratis domeinnaam hansmestrum.com aangemaakt. Daar staat nu nog even de content van mijn weblog, om er mee te experimenteren. Die content wordt niet bijgehouden en zal straks verdwijnen.
Als je de promocode die ik voor jullie heb aangemaakt gebruikt bij het bestellen van een account, krijg je ook maximaal $97 korting! De promocode is: hansonexperience
Voor de volledigheid meld ik dat ik hier helemaal niets aan verdien, aangezien ik mijn verdienste helemaal in die korting heb gestopt zodat jullie de maximale korting krijgen en ik dus niets.
3. MovableType (MT) geïnstalleerd op hansmestrum.com met daarna plugins voor Technorati tags, Related Tags en MT Enclosures. Ook een mysql database aangemaakt op de Dreamhost server. Trouwens alles wat MT nodig heeft is op Dreamhost al standaard aanwezig.
4. Hostingnaam hansonexperience.com aangemaakt.
5. Content uit TypePad (TP) geëxporteerd met de exportfunctie van TP en geïmporteerd in MT met de importfunctie. Daarvoor heb ik het exportbestand in de importdirectory gezet van MT.
6. Weblog aangemaakt (hansonexperience.com/my_weblog) en daar de content in geïmporteerd. Aangezien de DNS van hansonexperience.com nog naar mijn TP blog wijst (hmestrum.blogs.com) kon ik de nieuwe MT blog niet zien. Vandaar de volgende stap.
7. Subdomein hansonexperience.hansmestrum.com aangemaakt en die als mirror ingesteld van hansonexperience.com. Op deze manier kan ik dus zien hoe de blog er straks uit komt te zien in MT als ik de DNS namen omzet. Je kunt meekijken op: http://hansonexperience.hansmestrum.com  Als je op een url van hansonexperience.com klikt ga je natuurlijk naar deze weblog. Zoals je ziet op de MT blog heb ik ziet het er al vertrouwd uit.
8. Daarna heb ik de plaatjes, screencasts, podcasts e.d. uit TP gehaald met het hele handige programma DownThemAll. Daarmee kun je in een slag alles over halen. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik dezelfde directorystructuur op mijn harddisk had als op deze weblog, zodat de plaatjes ook meteen in de goede directory stonden.
9. Uploaden van de bestanden e.d. naar mijn Dreamhost account heb ik gedaan met FileZilla. Een hele mooie tool om te ftp-en ofwel bestanden over te zetten naar een server op het internet. Dat gaat heel overzichtelijk met dit programmaatje. Uiteraard heb ik er voor gezorgd dat ik op de Dreamhost server de directorystructuur ook weer hetzelfde had als op deze TP blog. Dus de bestanden zouden nu goed moeten staan.
10. Daarna in MT met de handige zoek en vervang opdracht alles wat naar hmestrum.blogs.com stond vervangen door hansonexperience.com, zodat ik straks gerust de TP blog kan opheffen.
11. Omdat ik als alles klaar is de verwijzing van domeinnaam hansonexperience.com van hmestrum.blogs.com naar hansonexperience.com op mijn Dreamhost account, zullen alle urls in Google e.d. dus benaderbaar blijven en de ranking dus ook.
12. Om te zorgen dat de urls van MT dezelfde syntax hebben als in Google e.d. (dus zoals op deze weblog) heb ik in MT ingesteld dat urls maximaal 15 karakters mogen hebben. Anders zou ik nl. andere urls krijgen in mijn MT blog en is dus de Google juice weg.
13. De namen van de categorieën heb ik daarna met de hand moeten aanpassen, aangezien die ook 15 karakters lang waren. En in TP is dat juist niet het geval.
14. Mijn feed in FeedBurner kan hetzelfde blijven, aangezien de onderliggende feedurl van hansonexperience.com dezelfde zal zijn als die ik nu heb.
15. Via een .htaccess bestandje heb ik Dreamhost gemeld welke formaten de bestanden kunnen hebben (met name video en audio e.d.). Ik schreef daar al over. Daarnaast heb ik er een verwijzing van mijn index.htm bestand gemaakt, zodat als je straks hansonexperience.com intikt, je automatisch naar hansonexperience.com/my_weblog gaat. Daarvoor heb ik wel een leeg index.html bestandje in de root moeten zetten. Misschien kan dat anders, maar dit werkt in ieder geval ook (kijk maar op hansmestrum.com).
16. Op de MT blog heb ik gelijk ook wat met tags geëxperimenteerd en het resultaat is nu dat onder de posting waaraan ik tags heb gekoppeld die tags te zien zijn. Daar kun je andere posting op zoeken als je er op klikt. Daarnaast is het nu mogelijk met de Related Tags plugin om bij een bericht de andere relevante berichten te laten zien. Dat gaat dus ook op basis van die tags.
17. Om de categorie van een posting te laten zien onder die posting heb ik de template ook wat aan moeten passen met een stukje code:
Posted to <MTEntryCategories glue=" | ">
<a href="<$MTCategoryArchiveLink$>"><$MTCategoryLabel$>
</a></MTEntryCategories>
18. De Technorati tags die op de MT blog komen te staan, komen nu automatisch uit de lijst met keywords die ik invul bij een posting. Handig dus. Als er geen keywords zijn, zal er dus ook niets staan. Dit is de code, die dus bij de Technorati plug in hoort:
<MTIfNonEmpty tag="EntryKeywords">
<p class="module-content">
Technorati tags: <$MTTechnoratiTags$></p>
</MTIfNonEmpty>
19. De stijl van de MT weblog heb ik via StyleCatcher van mijn TP blog gehaald. Deze plugin in MT haalt het styles.css bestand op als je de url opgeeft van waar die zich bevindt.
20. Ik post voorlopig alles even dubbel op mijn MT en TP blog, zodat ik straks alleen de laatste reacties maar over hoef te zetten (als dat tenminste gaat)
21. Ik wil mijn screencast blog ook naar MT halen en moet ook de Context content nog over zetten. Allemaal weer een mooie han(d)s on experience.