Lowlands University 2012 trapte af met één van de meest invloedrijke topbestuurders van Nederland. Econoom, CDA-prominent en oud-voorzitter van de SER, Herman Wijffels, stond aan de wieg van het minderheidskabinet, maar legde haarfijn uit waarom het niets gaat worden met onze toekomst als de politiek op de huidige voet doorgaat. Economische stagnatie, de graaicultuur en de overbelasting van onze ecosystemen kan alleen duurzaam worden aangepakt via fundamentele verandering, te beginnen bij onze financiële sector.

Een aanrader dit college. In 45 minuten hoor je zowel problemen als oplossingen. Helder uiteengezet en met veel verbanden en voorbeelden.

Lowlands University 2012 – Herman Wijffels from Coolpolitics on Vimeo.

Mooi is dat Wijffels het internet als metafoor voor de veranderingen gebruikt. Decentraal en verbonden zijn daarbij zijn sleutelwoorden. En het zal niet vreemd staan dat hij het ook over veranderingen in onze organisaties voorstelt. Ook daar meer verbondenheid in plaats van top-down en piramidale georganiseerdheid. Op weg naar het tijdperk van communicatieve zelfsturing.

Een en ander heeft natuurlijk ook zijn invloed op het medialandschap en ik vind dat onderstaand plaatje treffend en beeldend weergegeven. Ik kwam het tegen op de weblog van Marco Derksen met als treffende titel: Veranderend medialandschap leidt tot meer regie bij individu. Het geeft ook mooi weer waar Wijffels het over heeft als het gaat om verbinding en de rol van het individu en de instituties. Of het nu gaat om instellingen, bedrijven, overheden, naties, politieke partijen. Het zal anders georganiseerd gaan worden.