Jorrit Timmermans (zijn weblog) van The Project Network, waar ik volgende week een lunchafspraak mee heb, interviewde Johan Schaberg.

“Johan Schaberg was in 1980 medeoprichter van de Wolters Schaberg Groep, dat hij in zeven jaar opbouwde tot een groep van circa 50 bedrijven en 7000 medewerkers. Vervolgens gaf hij leiding aan Blydenstein-Willink, een Twents textielbedrijf dat in moeilijkheden verkeerde. Met een kapitaalinjectie en grote persoonlijke inzet hielp hij het bedrijf uit de problemen. In 1995 leed hij zelf schipbreuk bij een verpakkingsgroep die té noodlijdend bleek.

Een lange sabbatical periode leidde tot herwaardering van zijn persoonlijke leven. Hij zeilde veel en volgde opleidingen in mediation en coaching. Johan Schaberg is momenteel partner van Top Executive Care, een management adviesbureau dat zich richt op blijvende verandering van organisaties met als middel coaching en trainen van topmanagers en topprofessionals. Daarnaast is hij columnist bij het NRC Handelsblad.”

Deze video raakte me. Het laat namelijk meer zien dan alleen maar buitenkant, winstoptimalisatie, werken met het hoofd. Wijze woorden met diepere betekenis. Over zin en energie. Over helden die niet aan de top staan. Over tegenslagen als opening. Het met waardigheid kleiner worden en zwakker is moeilijker dan het groot en sterk worden, zegt hij.

De link naar de video in YouTube