Is de wereld werlijke plat? Dat is de titel van het Symposium van ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie) onderdeel van Sogeti. ViNT kondigt het symposium zo aan:

“Beschrijving

Dankzij internet vervagen grenzen in adembenemend tempo. De wereld wordt één groot dorp. Deze ‘vervlakking’ stelt ondernemingen voor compleet nieuwe uitdagingen. Maar dooddoeners over globalisering vormen een wankele basis voor een succesrijke strategie. Vandaar een diepgaande discussie over dit belangrijke onderwerp op het ViNT-symposium 2006.

Is de wereld werkelijk plat?
De wereld is plat. Pulitzerprijswinnaar Thomas Friedman maakt die claim in zijn recente bestseller. Zo’n titel spreekt voor zich. ‘We hebben zitten slapen’ zegt Friedman. Internet ruimt alle obstakels op en nu vallen wij ten prooi aan de toenemende kracht van lagelonenlanden. ‘Nee,’ zegt John Gray. De wereld wordt hoogstens kleiner, want verschillen worden alleen maar duidelijker. Het is ongelofelijk naïef en gevaarlijk om globalisering puur technologisch te determineren.

Hoe zit het nu eigenlijk? Het symposium ‘Is de wereld werkelijk plat?’ biedt de broodnodige reflectie. De werkelijke betekenis van globalisering voor Europa, Nederland, en organisaties zal op deze dag ter tafel komen,. Inclusief handvatten om richting te geven aan de ontwikkeling van uw eigen informatievoorziening. John Gray bijt de spits af en de andere sprekers zullen verfrissende gedachten toevoegen aan zijn verhaal. ”

De sprekers die op het programma (pdf) staan zijn:

Hennie Wesseling CIO Koninklijke TPG Post 

Kaderzetting
Michiel Boreel  Directeur Strategie Sogeti Nederland
Menno van Doorn Manager ViNT Sogeti Nederland    How can we flatten and network the world using technology innovations
Navi Radjou Vice President  Forrester Research

What is really happening in the world?
John Gray  Professor of European Thought London School of Economics 

Nederland is al 600 jaar aan het globaliseren
Maarten van Rossem Bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuur Universiteit van Utrecht   

 

Hoe kan Nederland inspelen op globalisering?
Jeroen Tas Oprichter en Chairman MphasiS    Met ´houwen zo´komen we op wereldschaal niet verder
Roger de Bruyn Emeritus hoogleraar creatief denken  

Ik ga daar zeker naar toe. Het vorige symposium: Implementing the future was namelijk ook zeer de moeite waard. Overigens ook het vermelden waard is de ViNT-blog hierover. Wil je er ook naar toe? Gebruik dan deze link. En wil je je voorbereiden? Dan kun je deze pagina met prachtige links bekijken, met rapporten, websites en een uitzending van Tegenlicht.

Tot slot: Menno van Doorn’s visie op o.a. het onderwerp globalisering (en het event Klaar om te wenden) vind je in de reacties op mijn weblog. Menno van Doorn is manager van ViNT.

Technorati tags: globalisering, globalisation