Technorati tags:

Ik had gisteren een lunchafspraak met Marco Derksen. Leuk gebabbeld over mogelijkheden voor 2006. En natuurlijk moest Marco even zijn nieuwe ipod showen met daarop een aantal interessante video’s. Eén daarvan heb gisteren meteen ook mijn video ipod gezet en bekijken en tjee man, dit moet je zien. Niet alleen qua inhoud, maar vooral ook de manier waarop deze man Dick Hardt, CEO van Sxip Identity, de presentatie doet.
Hij legt uit wat zijn identity is in de oude 1.0 versie, wat het wordt in 2.0 en hoe het niet moet. Ofwel, waarom geven we onze gegevens zo makkelijk prijs in allerlei online formulieren? Waarom wordt dat mechnanisme ook niet omgekeerd, dus van push naar pull: "Wil je mijn gegevens? Kom ze maar halen. Ze zijn van mij en staan hier."
Dat is natuurlijk heel iets anders dan wat er nu plaatsvindt. We vullen tientallen formulieren in en zijn die gegevens dan kwijt. Wat gebeurt er mee? Waarom gaat iemanders er van door met mijn gegevens?
Het zou beter zijn als die ander mijn gegevens die ik zelf beheer gewoon kan checken (als ik dat wil).
Het gaat ook over trust en reputation. Hoe regel je je identity online? Nog niet dus. Jij als mens staat niet centraal, maar de systemen van ebay, bol.com, wehkamp etc. En dat moet dus veranderen vindt Dick Hardt. En ik ben het met hem eens. Ik ga dit fenomeen eens wat beter bekijken. Hij brengt zijn ideeën in ieder geval op een werkelijk prachtige manier.

Dit is de site waar je diverse versies kunt downloaden en hieronder vind je nog meer resources. Ik zou zeggen om te beginnen is de video een must.

Resources from Talking with talis:

Dick Hardt’s Blame Canada blog – http://blame.ca/dick/
Identity 2.0 blog – http://www.identity20.com/

Sxip Identity – http://www.sxip.com/

How sxip Works – https://sxip.net/archive/specs/how-sxip-works.pdf [PDF download]

sxore demonstrator – http://sxore.com/