Noorwegenzweden_20050153Ik had me zelf als doel gesteld om tijdens mijn vakantie van 3 weken, waarvan 2 weken in Noorwegen en Zweden, nu eens geen computer te gebruiken en geen internetcafe oid te bezoeken. En dat is me gelukt. Ik moet zeggen, eigenlijk ook zonder veel moeite. De enige digitale apparaten die ik bij me had was een digitaal fototoestel, mijn gsm en een routeplanner in de auto (tjonge wat was dat een gemak in Noorwegen en Zweden!). Ondertussen staan de foto’s van Noorwegen/Zweden in Flickr. Tenminste die die ik publiekelijk wil tonen. Ik heb er nog meer maar die houd ik prive.
Overigens heb ik natuurlijk wel rond gekeken wat er aan internetmogelijkheden voorhanden was.  Wat me daarbij op viel is dat er in Noorwegen heel veel lounge-achtige internetcafe’s zijn met gratis (jawel) wireless internet. Meestal stonden er dan ook 3 tot 5 computers die je gratis mocht gebruiken. Meestal een kwartier tot half uur. Ik zag veel jongeren met hun eigen laptop ‘werken’ in die cafe’s, gebruik makend van de gratis wireless verbinding. Dit soort gelegenheden waren niet alleen in de grote steden (voor zover je die hebt in Noorwegen, want 6500 inwoners is al een forse plaats). In hutten op een bergtop of in een verlaten gebied trof je dergelijke voorzieningen ook aan.
Trouwens tv-kijken kun je ook in elke hut en je gsm heeft overal verbinding. Zelfs op de boot van Oslo naar Kiel heb je het grootste gedeelte van de reis verbinding met je gsm.
Het is natuurlijk wel logisch dat in een land als Noorwegen dat zo uitgestrekt is en dunbevolkt de infrastructuur op het gebied van telecommunicatie en dergelijke goed geregeld is. Maar toch, het is een raar fenomeen als je in een afgelegen berghut naast het knapperend haardvuur een internetzuil ziet staan.
Rust, ruimte en prachtige natuur. Dat is wat verder opvalt in Noorwegen en Zweden. Er is daar bijna niets gecultiveerd. Als je terug komt zie je eigenlijk hoe wij alles een bestemming hebben gegeven. In Noorwegen en Zweden zie je dat veel minder. Daar is de natuur de natuur gebleven. Je kunt merken dat mensen zich daar aanpassen aan wat de natuur heb biedt. Is er veel hout, ok dan bouwen we alle huizen van hout. En waarom zouden we hoogbouw toepassen als we zoveel grond hebben. Dieren lopen daar ook vrij rond. Het is maar goed dat de maximum snelheid 80 km is, want om de haverklap springt er een of meerdere rendier of elanden voor je auto op een weg waar jij de enige lijkt te zijn. Tegenliggers kom je af en toe tegen. Wat is hier op de weg dan een mierennest als je terugkomt.
Ook het licht en kleuren is anders in Noorwegen en Zweden. Het licht mysterieuzer, intenser en de kleuren voller, feller en dieper. De lucht is er veel schoner. Dat merk je als je buiten bent. Je wordt bijna dronken van de zuivere lucht. En overal die bergen. Er is nergens een vlak stuk. Het lijkt alsof je continu in een hooggebergte rijdt, terwijl de bergen niet zo hoog zijn als bijv. in Zwitserland. Maar de natuur is er ruiger, ongerepter en door het klimaat en de ligging meer van een hooggebergte. Vaak kom je op een fjell terecht zonder daar een bergpas voor te hoeven rijden. Een fjell is een hoogvlakte. Vaak zonder bomen. Met veel meertjes. En overal kom je de stuga’s tegen. Op de meest afgelegen plekken staan deze huisjes. Vaak wonderen van techniek. Met vloerverwarming, sauna’s, muurverwarming, dakverwarming of gras op het dak als isolatie, satelietverbinding, temperatuurvoelers in de binnen- en buitenwanden etc.
Maar het meest is me de ruimte en rust opgevallen. Meestal hoor je niets en zie je niemand. Alleen overweldigende natuurlijke schoonheid. Wat een prachtige landen!
Vandaag de meer dan 300 mailberichten lezen, enkele spamaanvallen op mijn weblog maar eens wegwerken, de feedreader eens door werken en kijken wat er de afgelopen weken is gebeurd.