Vandaag eens aan de slag gegaan met Captivate van  Macromedia. En ik moet zeggen, dat bevalt me goed. Erg gebruiksvriendelijk en je kunt snel produceren. Wel even opletten als je een opname van alles wat je op het scherm doet wilt maken. Want dan dien j F9 te gebruiken als Full Motion optie. Anders laat hij alleen maar een scherm zien en wat muisbewegingen. Captivate werkt met slides. En die slides kunnen allerlei sources zijn: bijv. powerpoint slides en animations (de opnames van je scherm). De stilstaande plaatjes laten zich gemakkelijk bewerken. Er zit ontzettend veel opties in die je nog toe kunt voegen zoals quizzes, call-outs, transitios etc. De animatie (dus de opname van je scherm) laten zich verder niet veel bewerken. Het toevoegen van een begin en eindslide en wat muziek is heel eenvoudig.
De movie die je na een full motion opname krijgt is behoorlijk groot. Van de screencast van Feedo van 8 minuten kreeg ik een file van meer dan 60 mb. Het opslaan van die file duurde ook een behoorlijk tijd. Ik kreeg even de indruk dat het systeem hing, omdat er geen zandlopertje oid ‘meelipe’. Maar wat dan weer razend knap is, is dat de uiteindelijke publicatie niet veel meer is dan 10 mb. Kijk dat is nog eens compressie.
Ik heb nog niet veel gerommeld met fading e.d. Ik wilde eerst eens een productie hebben. Verder denk ik dat ik nu een screencast heb die niet voor iedereen makkelijk te bekijken is. De resolatie is nl. 1000×850, dus dan zal niet iedereen het complete scherm zien. Volgende keer moet ik daar dus op letten en mijn eigen monitor in een lagere resolutie zetten of het opnamegebied kleiner maken. Een picture-in-picture (talking head), ofwel video van jezelf erbij zal niet lukken aangezien deze optie niet in Captivate zit.
Het resultaat vind je op mijn andere weblog. Ik heb nl. een speciale weblog geopend: https://www.hansonexperience.com/screencasting. De RSS feed is: http://feeds.feedburner.com/Screencasting. Ik wil hier nog wat andere experimenten mee gaan doen. Ik kom daar komende tijd nog wel op terug. Het inladen kost wat tijd. Of dit bekort kan worden weet ik nog niet. In Camtasia kon ik instellen hoeveel van de file ingeladen moest zijn voordat hij begon. Ik heb dat hier nog niet gezien. Dus het is even wachten voordat de screencast begint.
Update: resizen van het afspeelscherm kan ook. Ik heb een nieuwe productie gemaakt. Is op zich niet kleiner qua grootte, dus zal het inladen ook niet sneller gaan. Maar in ieder geval past deze denk ik wat beter op ieders display. Kijk maar welke je bevalt en….ik hoor het graag ­čśë

Link: Screencast Feedo 1000×850. Een nieuwe RSS zoekdienst.

Technorati tags: ,