Binnenkort, namelijk op 13 maart, wordt het Managementboek van 2007 gekozen. Hieronder de genomineerden. Wie heeft al een title uit dit rijtje gelezen? Laat dan je mening in de reactie eens weten. Ik ben benieuwd naar jouw ideeën over één of meer boeken.


Ja maar – wat als alles lukt?
Berthold Gunster | A.W. Bruna |
Ja-maar als levenshouding is op zijn zachtst gezegd niet erg vruchtbaar. Het maakt ons voorzichtig, sceptisch en argwanend. Nadenken over het leven is tenslotte iets anders dan er aan deelnemen. Als we niet oppassen, wikken en wegen we net zolang tot elke kans voorbij is en worden we buitenstaander van ons eigen leven. Doel van dit boek is Ja-maar-gedrag te veranderen in Ja-en-gedrag.

Generatie Einstein
Jeroen Boschma, Inez Groen | Pearson Education |
Dit boek gaat over een nieuwe generatie: generatie Einstein. Ze lezen nieuws als journalisten. Ze kijken films als regisseurs. Ze kijken naar reclame als reclamemakers. Deze eerste positieve, slimme generatie vergt een geheel nieuwe benadering. ‘Generatie Einstein’ geeft een uitgebreide beschrijving van deze nieuwe generatie en haar unieke kenmerken en biedt handvatten om met ze te communiceren op een manier die wél werkt.

En nu laat ik mijn baard staan
Leen Zevenbergen | Business Contact |
Leen Zevenbergen is niet het type leider dat meteen met z’n vuist op tafel slaat. Maar in ‘En nu laat ik mijn baard staan’ geeft hij aan dat het anders moet. Dit boek is in woord en beeld zo verfrissend en speels vormgegeven dat u tijdens het lezen en kijken denkt: zo leuk en spannend kan werken dus ook zijn! En met die ondernemingszin komen innovatieve ideeën en praktijken tot stand.

Innoveren – begrippen, prakijk, perspectieven
Theo Groen, Jan Wouter Vasbinder, Erik van de Linde | Het Spectrum
‘Innoveren’ beschrijft de verschillende betekenissen die kennis en innovatie hebben in de ‘arena´s’ van bedrijven, wetenschap en overheid en geeft inzicht in hun verschillende belangen. Tien actuele thema´s bieden u vele voorbeelden van gezamenlijk innoveren, gekoppeld aan in de praktijk bewezen methoden om dat aan te pakken. Het encyclopedische deel bevat bijna driehonderd vaktermen, organisaties en verklaringen van veelgebruikte begrippen

Alliantiebesturing: Samenwerking als precisie-instrument
Ard Pieter de Man | Van Gorcum |
De kern van het boek is de vraag hoe besturing van allianties kan plaatsvinden door middel van vertrouwen en control. Op basis van een aantal diepgravende case studies van allianties van Nederlandse bedrijven laat Ard-Pieter de Man zien wanneer meer control moet worden uitgeoefend in samenwerkingsverbanden en wanneer besturing gebaseerd op vertrouwen relevant is. Daarbij worden onder meer de Senseo-alliantie van Philips en Douwe Egberts besproken en de vergaande samenwerking tussen KLM en Northwest Airlines.

De emocode
Susanne Piët | Pearson Education |
Als alles maakbaar is en alles wat u heeft uw leven is, waarom zou u dat dan niet opnieuw uitvinden? Waarom zou u uzelf niet opnieuw op de kaart zetten? Wat voor u als persoon geldt, geldt ook voor uw merk, uw organisatie, uw bedrijf: blaas er leven in! Susanne Piët verklaart iedere lezer, professioneel of niet, tot designer. Zij wijdt u in en voert u langs de vrais sapeurs de hiphopwereld, afvalverwerking, doophemden en begrippen als aankooplibido, street credibility en sanctuary.