Select Page

Overstap naar MovableType: wat heb ik gedaan?

Al met al was het toch nog een hele bevalling om over te stappen van TypePad naar MovableType. Niet zo zeer het in de lucht krijgen van deze weblog, maar meer om er voor te zorgen dat alle links blijven werken en ook de links die in de Google Zoekmachine zitten. Zou jammer zijn als straks bij allerlei zoekopdrachten van lezers ze een foutmelding krijgen.

Wat heb ik gedaan?

1. Content
– alle content uit blogpostings geëxporteerd vanuit TypePad naar een tekstbestand
– dit tekstbestand geïmporteerd in MovableType (reacties, trackback etc. gaan automatisch mee)
– bij Dreamhost (mijn nieuwe provider) een mirrordomain aangemaakt naar hansonexperience.hansmestrum.com zodat ik ook kon zien hoe het een en ander er straks uit zou zien en nog belangrijker te kunnen controleren of alle links e.d. naar de plaatjes werkten
– alle plaatjes, files die in blogpostings zaten gedownload met Downthemall. Een mooie tool die ziet waar een link naar toe gaat en zo het bewuste plaatje etc. kan downloaden.
– deze plaatjes etc. uiteraard bewaard op mijn harddisk in een directorystructuur die hetzelfde was als mijn oude blog. Daaroodr hoefde ik dus niet meer te zoeken waar iets zou moeten komen staan op mijn nieuwe blog
– directory structuur op mijn nieuwe blog aangemaakt
– alle bestanden van plaatjes e.d. geuploaded met FileZilla naar de betreffende directories
– door dat mirrordomain kon ik mooi zien of plaatjes ook goed stonden
– uiteraard nog regelmatig een aantal berichten waar reacties op waren opnieuw geëxporteerd en geïmporteerd (let op dat je het bericht dan dubbel hebt. Dus het oude moet verwijderen)

2. Index- en CSS files
– De CSS stylesheet van hoe mijn oude blog eruit zag, gekopieerd met StyleCatcher naar de nieuwe blog
– de relevante indexfiles en templates overgezet, door die te kopiëren naar de nieuwe templates. Het ging hierbij om de RSS files, de arhieven

3. .ht access file
– .htaccess filetje aangemaakt met wat code om er voor te zorgen dat bepaalde files worden herkend (mp3, wmv, mov etc.)
– in de .htaccess file opgenomen dat index.html naar my_weblog moet zoeken
– een rewrite opdracht in .htaccess file opgenomen, die ervoor zorgt dat de tagcloud labels werkten

4. Plugins
Een paar plugins geinstalleerd:
– keywords worden Technorati tags. Dus als ik een keyword invul dan maakt MT er automatisch een zinvolle Technorati tag van
– Tags. Als ik bij een tag invul komt die automatisch onder de posting te staan en is doorzoekbaar. Daarnaast wordt hij opgenomen in de tagcloud (naar zwaarte van gebruik) en geteld in een lijst op de pagina van de zoekopdracht bij tags. Deze plugin zorgt er ook voor dat er onder een bericht relevante andere berichten zichtbaar worden gemaakt op basis van het gebruik van tags.
– enclosures. Deze zorgt er voor dat er enclosures aan de feed worden toegevoegd

5. Widgets
MovableType werkt met Widgets in de zijkolom. Ik heb daarvoor allerlei widgets aangemaakt en die in een lijst bijeengebracht. Dat is dus wat je in de rechterkolom ziet. Zo kan ik dus elk onderdeeltje wat je daar ziet apart beheren.

6. Tot slot
– tot slot mijn provider gevraagd de dns aan te passen naar Dreamhost

Uiteraard moet ik nog het een en ander aanpassen en verbeteren, maar dat is fase 2. Ik ben allang blij dat ik als niet-technisch onderlegde blogger dit nu heb. Het zweet stond me vanochtend in mijn handen toen het allemaal live was Embarassed

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This