Ik kreeg vorige week een mailtje met de melding dat mijn podcast te vinden is op http://www.gespod.nl/PodcastonExperience/. De site is nog wel niet officieel in de lucht zoals je ziet: http://www.gespod.nl. Dat mijn podcast daarin zit is mooi zou je zeggen en eigenlijk is dat ook wel zo, maar kijk eens goed naar het feedadres. Dat is niet: http://feeds.feedburner.com/HansOnExperiencePodcasts. (update half uurtje later: de feed van gespod is nu vervangen door mijn eigen feed….). Ze hebben dus bij gespod.nl een eigen feed gemaakt van mijn feed . Ofwel mijn feed hergebruikt. Ja dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Daarom heb ik maar even een mailtje gestuurd naar ze. Ik kreeg een keurig mailtje met uitvoerige uitleg terug. De belangrijkste reden dat ze er een gespodfeed van maken, is dat ze de feed willen meten. Overigens staat er onder hun feed (die dus naar mijn content verwijst) wel een hun copyright notice en disclaimer onder…..  
Ondertussen is er op Podfeedl.nl al een discussie los gebrand of dit nu wel allemaal kan en ze hebben daar ook een posting over podhijacking. En hier vind je ook nog de nodige reacties. Daarin staat dat we op moeten passen voor dit soort praktijken waarin anderen je content stelen. FeedBurner wordt ook als voorbeeld genoemd. Dat vind ik echter niet terecht. Ik heb nl. daar zelf invloed en controle op. Ik zelf beslis of ik FeedBurner gebruik. Nou zegt Gespod dat ze deze week alle podcasters een mail gaan sturen of ze in de database willen blijven, maar volgens mij is dat net andersom. Het was beter geweest (en natuurlijk kan dat nog steeds) om de database aan te bieden met de mogelijkheid dat je je feed daar aan meldt. En dan wel de originele feed. En volgens mij is het ook helemaal niet de bedoeling van een feed dat die opnieuw gebruikt wordt met een andere url. Laat ik in ieder geval voor mezelf spreken. Ik wil in ieder geval niet dat anderen mijn feedurl van FeedBurner of TypePad (her)gebruiken, anders dan in de originele vorm en met het doel voor het doorgeven van content zoals in mijn Creative Commons licentie is aangegeven (dus zonder commerciële bedoelingen en met vermelding van de bron). Het maken van een nieuwe feed van mijn feed wil ik dus niet.
Maar goed, gespod meldt dat je ook originele feed kunt aanleveren. Maar die kunnen ze dan niet meten . Nee maar ik gelukkig wel . Dus gelukkig kan ik nog kiezen. Maar eens even afwachten met wat voor mailtje ze gaan komen.
Wat vind jij er van?

Technorati tags: