Kijk dit is zo’n nieuwe fenomeen dat ik prachtig vind: unconference. Een opensource conferentie. Geen strak programma, geen commerciële blabla, geen dure entree. Nee, gewoon een thema en deelnemers die het programma zelf invullen, nee nog sterker de hele conferentie organiseren. Stel je eens voor hoe dat werkt. Je moet dan natuurlijk een soort sponsors hebben, maar dan niet van het soort dat hun merknaam van de daken wil schreeuwen, vlaggen wil ophangen etc. En stel je voor wat voor een creativiteit er tijdens zo’n conferentie los komt! Er wordt als het ware kennis gemaakt op die dag, er ontstaat context, conversaties, discussies.
Hoe organiseer je zoiets? Wel kijk. Doc Searls heeft dat allemaal eens opgeschreven voor ons.
Een voorbeeld van een dergelijke unconference? Nou dat treft. Fred Zelders schrijft vandaag een posting over podcastercon. Dat is zo’n unconference. Daar staat overigens ook een posting met Doc’s ideeën. De moeite waard om eens te lezen. Het budget van podcastercon is maar 3000 dollar (via donaties e.d. binnen gekregen) en er komen maar liefst bijna 300 deelnemers. Gaat morgen van start. Kijk maar eens naar de podcastercon wiki. Kijk zo organiseerden ze het programma op die wiki:

“1) Click on the link MORE Sessions.
2) Add a session idea.
3) Announce your topic the morning of the event.
4) Hold your session with whom ever wants to attend.”

Werkelijk prachtig hoe dat allemaal is opgezet. Overigens wordt alles opgenomen en als podcasts beschikbaar gesteld. Jawel via een webfeed.
Kijk dit is nu echt upstream in de praktijk! Wanneer zullen we in Nederland zoiets zien? Of is het er al?

Technorati tags: , , ,