Gisteren was er een uitzending op tv van het programma Tegenlicht van de VPRO. Het ging over Google. Bijna een uur konder we achter de schermen kijken bij Google. Diverse medewerkers van Google kwamen aan het woord en we kregen de Google Campus ook een te zien. Onder dit bericht staat de link naar de uitzending.
Het is natuurlijk altijd interessant om meer over Google te weten te komen vind ik. En natuurlijk werden er vragen gesteld over het ‘Big Brother-gehalte’ van Google en hoe ze nu aan de ranking komen (ofwel wat is waarheid?).
Die laatste twee vragen werden, vond ik niet zo duidelijk beantwoord. We moesten er maar op vertrouwen dat Google geen rare fratsen uithaalt met de gegevens die ze over ons weten. Het werd wel vergeleken met de reguliere media. Die vragen we toch ook niet steeds of ze wel betrouwbaar zijn.
Kan een commercieel bedrijf zoals Google ook een ideeële doelstelling hebben? Namelijk het ontsluiten van alle informatie voor iedereen? Misschien wel. Misschien is dit een hybride vorm van een nieuw soort model: zowel het ‘goed zijn’ voor de mensheid als het verhogen van aandeelhouderswaarde. 
In ieder geval denk ik wel dat wanneer Google ‘stoute’ dingen met onze gegevens zou uithalen er dan heel snel geen Google meer is. Immers dat is niet de bedoeling van ons als gebruikers. Dus ik denk dat Google zich wel 10 keer bedenkt om niet zorgvuldig met de data om te gaan.
Een ander hybride model vond ik het feit dat er sprake is van een soort universitaire omgeving in een commercieel bedrijf. Zouden de nieuwe bedrijven van de toekomst dat ook worden? Dus een soort research/wetenschappelijk bolwerk, maar er ook geld mee verdienen. Zou best eens kunnen. Ik vind daar overigens niets mis mee. Waarom niet het beste van 2 modellen verenigen. Dus in dit geval de sfeer, entourage en werkwijze (is dat trouwens zo?) combineren met geld verdienen. 
En omdat we deze modellen nog niet zo goed kennen, zijn sommigen van ons argwanend. De tijd zal het leren, maar ik geef ze het voordeel van de twijfel.
Als je de uitzending nog eens wil bekijken dan kan dat via Uitzendinggemist.nl.

Link: Uitzending Tegenlicht: Google Achter de Schermen (51 minuten) 

Technorati tags: ,