Select Page

Moodle en Sakai

Regenachtige dag
Gisteren een regenachtige dag dus weinig in de tuin kunnen doen nu ik vakantie heb. Maar dat komt nog wel. Tot half augustus kan ik lekker mijn gedachten verzetten richting onderwijs in het algemeen en het Orion College in het bijzonder.

Moodle en Sakai: elektronische leeromgevingen 
En omdat het gisteren dus slecht weer was, had ik mooi de gelegenheid eens in twee elektronische leeromgevingen te duiken, te weten Moodle en Sakai. Ik had hier nog nooit naar gekeken, maar ik moet zeggen dat deze 2 omgevingen erg veel kunnen. Het voordeel van Moodle vind ik dat het ook in het Nederlands is en het minder uitgebreid en daardoor simpeler lijkt. Ik ga een dezer dagen nog wat beter naar Moodle kijken.

Moodle draaien vanaf je harddisk
Ik heb het al wel op mijn harddisk geinstalleerd en daar werkt het prima op met xampp. Overigens zit er in de download van Moodle eigenlijk alles al in wat je nodig hebt, dus ook xampp. Je draait dan een internetserver op je harddisk, compleet met mysql en Moodle.

Mijn leervraag
Mijn leervraag nu is: in hoeverre kan een leerling ZELF vanalles doen met Moodle? Kan hij/zij daar ook een soort portfolio in bouwen (dat kan Sakai in ieder geval wel)? Kan hij zijn reflecties kwijt, zijn documenten, verslagen, video’s, foto’s etc. Of is het een echt leerstof- en leraargestuurde oplossing? Dat zou jammer zijn.

Blog, forum, RSS in Moodle
Ik zag in ieder geval al wel de mogelijkheid voor blogs aan te leggen en een forumdiscussie te starten. Ook RSS feeds zie ik op diverse plaatsen in Moodle terugkomen. Dus dat ziet er veelbelovend uit.

Nederlandse pagina van Moodle
Er is ook een Nederlands pagina van Moodle waar heel veel informatie te vinden is. Krijg wel het gevoel dat er een levende community achter Moodle zit. Zo is er informatie voor leraren, beheerders en is er veel interessants te vinden in de rubriek Hoe doe ik dat? Met natuurlijk ook animaties.

Nederlandse Moodle Vereniging en gebruikers van Moodle
En bij de Nederlandse Moodle Vereniging die net in april is opgericht. Op die site vind je ook de presentatie van de vereniging met een lijstje van scholen die Moodle gebruiken. Een paar scholen zijn ook online te bekijken, of liever heb ik de link van gevonden. Sommige onderdelen zijn dan ook zonder account te benaderen of worden gasten toegelaten. De moeite waard om eens te bekijken dus.

http://elo.pierson.nl/
http://valuasplus.nl/moodle/
http://moodle.2school.nl/moodle/ (heel veel te zien!)

Interessant allemaal. Hopelijk regent het nog meer af en toe smile_wink

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

2 Comments

  1. Hans Mestrum

    Hoi Joost, bedankt voor je waardevolle link. Ik ga daar zeker eens naar kijken.
    Wat we eigenlijk zoeken is een e-portfoliosysteem. liefst open source, waarin de leerlingen hun individuele leerplan en uitwerkingen, verslagen, videos etc kunnen opslaan. Daarnaast zijn we ook op zoek naar een leerlingvolgysteem (liefst gekoppeld aan het eportfolio). Dus meer de administratieve kant.
    Ken jij daar voorbeelden van?

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This