Select Page

Gartner ITxpo 2006: revolutie gaat beginnen

(Menno van Doorn vanuit Orlando – red. Hans)

‘After a four year period of relative quiet, the technological and business foundations for a second internet revolution are now beginning’.

Op dit moment volg ik de ITExpo van Gartner in Orlando Florida. Daar komen 6.000 mensen op af die willen weten waar het met IT heengaat de komende jaren. Inmiddels gepokt en gemazeld, want dit is het vijfde jaar dat ik hier ben. Ik ontving een mailtje van Hans. Hij nodigt me uit iets te schrijven voor zijn blog. Dat doe ik graag en het onderwerp ligt voor het oprapen, want Gartner voorspelt ‘een revolutie’.


In 2002 luidde de boodschap: ‘No Next Big Thing’. We tellen er vier jaar erbovenop en Gartner voorspelt de tweede internetrevolutie. Nu zijn velen Gartner al voorgegaan in het voorspellen van nieuwe revoluties. Maar het feit dat Gartner het zegt maakt het bijzonder. Dit anlistenbureau wordt er steevast bijgehaald om investeringsbeslissingen te verantwoorden. ‘Goedgekeurd door Gartner’ is een belangrijke koersbepaler voor het ICT-gedreven bedrijfsleven. Nu geeft Gartner zijn goedkeuringsstempel aan de bottom-up-beweging achter het internet 2.0: sociale netwerken, co-creërende consumenten, anti establishment en nieuwe business modellen.

De openingswoorden aan het IT publiek zijn van Gartner CEO Gene Hall. Drie ontwikkelingen gaan de tweede internetrevolutie inluiden:

* IT-architecturen waar je (en vooral anderen) op door kunnen bouwen
* communities en co-creërende sociale netwerken
* business modellen rond mash-ups

Op deze webrevolutie plakt Gartner een nieuw etiket: consumerization. Dat behelst alle gevolgen van wat consumenten vandaag de dag met IT kunnen doen.

‘The impact of consumerization is the single most significant trend impacting IT in de next 10 year’

Consumerization gaat over de gevolgen voor maatschappij, hoe bedrijven geld verdienen en hoe mensen binnen en buiten bedrijven werken. Voor een bedrijf als Gartner, die groot is geworden in het business-it veld is dat een opmerkelijke constatering. De verschuiving van macht van de organisatie naar het individu zal voor het aanwezige IT-publiek ook een wat onwennige aftrap zijn van deze nieuwe conferentie. Want wat moet je met zo’n verhaal als je al jaren met applicatieontwikkeling bezig houdt of als taak hebt de infrastructuur van het bedrijf te optimaliseren?

Digital natives and digital immigrants
De bal ligt op de stip en Peter Sondergaard, Gartners VP Research maakt het af. ‘Jullie zijn allemaal digitale immigranten’ zegt hij tegen ons. ‘Je kunt ons niet vertrouwen. Vertrouw op het oordeel van je kinderen als je wilt weten wat je moet doen’. Sondergaard pleit ervoor om digital natives aan te nemen en dan vooral ook naar ze te luisteren.

De term digital natives en digital immigrants komt van Marc Prensky. Hij constateert dat het onderwijssysteem niet meer aansluit bij de studenten van vandaag. Zijn stuk ‘Digital natives, digital immigrants’ uit ‘On the horizon’ (NCB University Press 2001) gaat over immigranten (leraren) die de studenten (natives) niet meer kunnen bijbenen. Interessant aan het verhaal is dat de digital natives juist de mogelijkheden van het web gebruiken om te leren. Daar zouden dan toch juist de leraren verstand van moeten hebben? En als op school de leraren afhaken, hoe zit dat dan in bedrijven? De nieuwe mogelijkheden van het web zijn voor die generatie essentieel om te kunnen presteren. Presteren en leren komt dus in geheel nieuw daglicht te staan. En bedrijven die niet snappen leggen simpelweg het loodje. Die sluiten zich af van de broodnodige creativiteit die nodig is om een slaatje te slaan uit deze nieuwe cultuur. Dat zijn bijvoorbeeld die bedrijven die beperkte internettoegang als policy hebben. En het zijn bedrijven die dan dus niet begrijpen dat achter dat internetdraadje de trusted communities van de nieuwe generatie werkers schuilgaat.

Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie
Hans vroeg me ook mezelf te introduceren. Hier op Frankwatching kun je iets lezen. Een nieuw onderzoek van VINT is net uit. Samen met Jaap Bloem heb ik daar aan mogen werken. Het thema is ‘innoveren op een open source manier’: open innovatie, crowdsourcen, co-creatie, consumer driven innovation, open-source-innovatie…Een discussie over de juiste term tref je op marketingfacts. Het boek ‘Open voor business: open-source-inspiratie voor innovatie’ gaat naar de bron van consumerization (laten we dat Gartner woord nog even gebruiken). En die bron heet open-sourcesoftware productie. We zien nu deze productiemethode overwaaien naar tal van andere sectoren. Verwonderlijk dat het met software is begonnen? Niet echt, want de passie van de eerste mensen op het internet was het maken van software. De digital natives van het eerste uur waren mensen als Linus Torvalds (Linux), Brian Behlendorf (Apache) en de inmiddels miljoenen open-sourcesoftware developers.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

2 Comments

  1. Marc

    Menno, Hans, BERE interessant. Vooral Prensky over het onderwijs. Zo herkenbaar. Ik zie het al op de basisscholen waar mijn kinderen de leraren uit moeten leggen wat een bepaalde foutmelding betekent. Onvoorstelbaar, daar zit toch iets wezenlijks fout?

    Antwoord
  2. Menno van Doorn

    Marc, het lijkt een beetje op het verhaal van de kikkers en het kokende water. De verandering bij de jeugd is stapje bij beetje gegaan, totdat iedereen digital native is. De kikkers springen niet uit het water als het langzaam warmer wordt. Gaat het met een big bang dan is het veel makkelijker om in actie te komen.

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This