(Jasper Visser op de Universiteit van Leiden – red. Hans)

Nederland is het enige land in de wereld dat direct en democratisch een afgevaardigde kiest voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. Dit is de jongerenvertegenwoordiger en op dit moment vindt de laatste voorronde plaats voor de grote finale op 24 oktober tijdens de Nacht van de VN in de Melkweg.


Ik ben één van de kandidaten en over mij (Jasper) is al eerder op deze weblog geschreven. Hoewel ik heel graag jongerenvertegenwoordiger wil worden, is er tijdens de voorbereiding van mijn campagne een hoger doel ontstaan. Ik vind dat de jongerenvertegenwoordiger écht de stem van (jong) Nederland moet zijn en niet naar New York moet vliegen om daar aan zijn of haar eigen CV te gaan bouwen. Daarom ga ik in mijn campagne op zoek naar de stem van Nederland.

Vandaag begon mijn campagne, in Leiden. Ik bezocht daar het Da Vinci college waar ik een aantal klassen toegesproken heb. “Wat zou je president Bush willen vertellen, als je hem zou kunnen spreken?” Iedere keer vliegen een aantal vingers de lucht in. De oorlog in Irak is iets waar ze hem op aan willen spreken, en wat er nu precies gebeurd is op die beruchte 11 september. In de kantine spreek ik een groepje meisjes met hoofddoekjes; “racisme” roepen ze in koor. Daarna schrijven ze allemaal een kaart aan Ban Ki-Moon, de opvolger van Kofi Annan als secretaris generaal.

Deze kaartenactie staat centraal in mijn campagne. Ik wil zoveel mogelijk kaarten en emails verzamelen om te overhandigen aan Ban Ki-Moon (als ik hem als JV ontmoet). Met deze stapel kaarten wil ik hem laten zien dat Nederland hem in de gaten houdt. Om zelf een kaartje te sturen kun je terecht op www.jaspernaardevn.nl.

In de gang kom ik nog vier meisjes tegen die op de school Zip Your Lip georganiseerd hebben, een jaarlijks vasten tegen honger en onderdrukking in de wereld. Hun project was zo succesvol dat één van hun vriendinnetjes naar Uganda mag om daar te kijken wat er met het opgehaalde geld gebeurt. Zij zijn precies wat ik in mijn campagneweek zoek: jongeren die op een creatieve manier bijdragen aan een betere wereld. Ze geven me energie en alle leuke jongeren (en jonge ouderen) die ik de komende week ga ontmoeten, helpen mij met de gedachte dat Nederland een land is dát een betere wereld wil. Een land dát voor mensenrechten, democratie en wereldvrede wil werken. Ik ga daar aan proberen bij te dragen, als JV of als gewoon een andere jongere die weet dat met een positieve houding en een portie idealen heel wat te bereiken valt.

Help me een stapje in de richting van dit toekomstbeeld en laat jouw stem horen op www.jaspernaardevn.nl. Daar kun je ook op me stemmen, als je in me gelooft en met mij de droom voor een betere wereld voor iedereen deelt. Bedankt!