Is de wereld werkelijk plat?

Is de wereld werlijke plat? Dat is de titel van het Symposium van ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie) onderdeel van Sogeti. ViNT kondigt het symposium zo aan:

“Beschrijving

Dankzij internet vervagen grenzen in adembenemend tempo. De wereld wordt één groot dorp. Deze ‘vervlakking’ stelt ondernemingen voor compleet nieuwe uitdagingen. Maar dooddoeners over globalisering vormen een wankele basis voor een succesrijke strategie. Vandaar een diepgaande discussie over dit belangrijke onderwerp op het ViNT-symposium 2006.

Is de wereld werkelijk plat?
De wereld is plat. Pulitzerprijswinnaar Thomas Friedman maakt die claim in zijn recente bestseller. Zo’n titel spreekt voor zich. ‘We hebben zitten slapen’ zegt Friedman. Internet ruimt alle obstakels op en nu vallen wij ten prooi aan de toenemende kracht van lagelonenlanden. ‘Nee,’ zegt John Gray. De wereld wordt hoogstens kleiner, want verschillen worden alleen maar duidelijker. Het is ongelofelijk naïef en gevaarlijk om globalisering puur technologisch te determineren.

Hoe zit het nu eigenlijk? Het symposium ‘Is de wereld werkelijk plat?’ biedt de broodnodige reflectie. De werkelijke betekenis van globalisering voor Europa, Nederland, en organisaties zal op deze dag ter tafel komen,. Inclusief handvatten om richting te geven aan de ontwikkeling van uw eigen informatievoorziening. John Gray bijt de spits af en de andere sprekers zullen verfrissende gedachten toevoegen aan zijn verhaal. ”

De sprekers die op het programma (pdf) staan zijn:

Hennie Wesseling CIO Koninklijke TPG Post 

Kaderzetting
Michiel Boreel  Directeur Strategie Sogeti Nederland
Menno van Doorn Manager ViNT Sogeti Nederland    How can we flatten and network the world using technology innovations
Navi Radjou Vice President  Forrester Research

What is really happening in the world?
John Gray  Professor of European Thought London School of Economics 

Nederland is al 600 jaar aan het globaliseren
Maarten van Rossem Bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuur Universiteit van Utrecht   

 

Hoe kan Nederland inspelen op globalisering?
Jeroen Tas Oprichter en Chairman MphasiS    Met ´houwen zo´komen we op wereldschaal niet verder
Roger de Bruyn Emeritus hoogleraar creatief denken  

Ik ga daar zeker naar toe. Het vorige symposium: Implementing the future was namelijk ook zeer de moeite waard. Overigens ook het vermelden waard is de ViNT-blog hierover. Wil je er ook naar toe? Gebruik dan deze link. En wil je je voorbereiden? Dan kun je deze pagina met prachtige links bekijken, met rapporten, websites en een uitzending van Tegenlicht.

Tot slot: Menno van Doorn’s visie op o.a. het onderwerp globalisering (en het event Klaar om te wenden) vind je in de reacties op mijn weblog. Menno van Doorn is manager van ViNT.

Technorati tags: globalisering, globalisation

     

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Rutger

  Interessant onderwerp. Ik heb John Gray twee jaar geleden ook gezien met een lezing over de mythe van vooruitgang. Het was een praatje wat me nog lang is bijgebleven. Zijn thesis was dat vooruitgang in de politiek en ethiek mythen zijn. Ondanks dat wetenschap door de jaren duidelijke vooruitgang heeft geboekt, betekent het niet dat politiek en ethiek ook vooruitgang hebben geboekt. Dit is een populaire misvatting aldus Gray. De mens heeft een hoop tekortkomingen en leert niet. In de wetenschap kan er op kennis gebouwd worden en in de politiek niet.
  Ik heb me net trouwens ingeschreven.

  Antwoord
 2. Jorg van Velzen

  Beste Hans,
  Hoe was het symposium? Ik ben zelf op het moment ook bezig met het organisseren van een symposium van een dergelijk onderwerp, maar ik ben niet overtuigd van dit onderwerp. Zijn er Nederlanders die iets zinnigs hierover kunnen zeggen? Ik studeer Geschiedenis in Utrecht, dus Maarten van Rossem hebben we al. 😉
  Groet,
  Jorg van Velzen

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  Hallo Jorg,
  was een interessant en goed congres. Wellicht is het handig als je Menno van Doorn van VINT contact hierover.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This