Google: Achter de schermen

Gisteren was er een uitzending op tv van het programma Tegenlicht van de VPRO. Het ging over Google. Bijna een uur konder we achter de schermen kijken bij Google. Diverse medewerkers van Google kwamen aan het woord en we kregen de Google Campus ook een te zien. Onder dit bericht staat de link naar de uitzending.
Het is natuurlijk altijd interessant om meer over Google te weten te komen vind ik. En natuurlijk werden er vragen gesteld over het ‘Big Brother-gehalte’ van Google en hoe ze nu aan de ranking komen (ofwel wat is waarheid?).
Die laatste twee vragen werden, vond ik niet zo duidelijk beantwoord. We moesten er maar op vertrouwen dat Google geen rare fratsen uithaalt met de gegevens die ze over ons weten. Het werd wel vergeleken met de reguliere media. Die vragen we toch ook niet steeds of ze wel betrouwbaar zijn.
Kan een commercieel bedrijf zoals Google ook een ideeële doelstelling hebben? Namelijk het ontsluiten van alle informatie voor iedereen? Misschien wel. Misschien is dit een hybride vorm van een nieuw soort model: zowel het ‘goed zijn’ voor de mensheid als het verhogen van aandeelhouderswaarde. 
In ieder geval denk ik wel dat wanneer Google ‘stoute’ dingen met onze gegevens zou uithalen er dan heel snel geen Google meer is. Immers dat is niet de bedoeling van ons als gebruikers. Dus ik denk dat Google zich wel 10 keer bedenkt om niet zorgvuldig met de data om te gaan.
Een ander hybride model vond ik het feit dat er sprake is van een soort universitaire omgeving in een commercieel bedrijf. Zouden de nieuwe bedrijven van de toekomst dat ook worden? Dus een soort research/wetenschappelijk bolwerk, maar er ook geld mee verdienen. Zou best eens kunnen. Ik vind daar overigens niets mis mee. Waarom niet het beste van 2 modellen verenigen. Dus in dit geval de sfeer, entourage en werkwijze (is dat trouwens zo?) combineren met geld verdienen. 
En omdat we deze modellen nog niet zo goed kennen, zijn sommigen van ons argwanend. De tijd zal het leren, maar ik geef ze het voordeel van de twijfel.
Als je de uitzending nog eens wil bekijken dan kan dat via Uitzendinggemist.nl.

Link: Uitzending Tegenlicht: Google Achter de Schermen (51 minuten) 

Technorati tags: ,

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

1 Comment

  1. Bumble

    “[i]In ieder geval denk ik wel dat wanneer Google ‘stoute’ dingen met onze gegevens zou uithalen er dan heel snel geen Google meer is. Immers dat is niet de bedoeling van ons als gebruikers. Dus ik denk dat Google zich wel 10 keer bedenkt om niet zorgvuldig met de data om te gaan.[/i]”
    Volledig met je eens, daarom vond ik de docu ook meer een soort poging Google kapot te maken. Paranoide tegenstanders/verliezer, vol jaloezie.
    Erg jammer.

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This