Select Page

Trends in mediamarkten

Trends in mediamarkten
Als gevolg van het sterk toegenomen media-aanbod en de opkomst van betaal-tv gaan mediaproducten (zoals nieuws) steeds meer op gewone producten lijken. Door de verspreiding van snel internet vervagen de verschillen tussen distributiekanalen als krant, tv en radio. Vanzelf zal het mediabeleid in de toekomst benaderd moeten worden vanuit de inhoud (content) en niet langer vanuit de distributiekanalen. Voor de publieke omroep heeft deze nieuwe benadering de meeste consequenties. 
Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in het rapport (pdf) Onderweg naar morgen; Een economische analyse van het digitaliserende medialandschap.
(klik op het plaatje voor een vergroting van het trendsoverzicht)


Economische analyse van de mediamarkt
In het CPB-rapport staat de volgende vraag centraal: Wat is de rol van de overheid in de mediamarkt, en hoe zal de invulling van deze rol kunnen veranderen? Om die vraag te beantwoorden, hebben de onderzoekers gekeken naar de werking van de mediamarkt en naar de invloed van de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen daarop.

Een veranderend medialandschap
Hoewel zich op het vlak van de vier overheidsdoelen pluriformiteit, onafhankelijkheid, kwaliteit en toegankelijkheid geen wijzigingen aankondigen, is het medialandschap zelf aan snelle verandering onderhevig, zodat het mediabeleid daarop alsnog zal moeten worden aangepast. Zo behoort de ooit zo belangrijke beperking van het aantal frequenties voorgoed tot het verleden: het aantal kanalen breidt zich uit tot in het oneindige. Door de digitalisering en de snelle opmars van Internet is bovendien het onderscheid tussen de distributiekanalen aan het vervagen. Nieuws en films worden meer en meer bekeken via Internet op het moment dat de consument het zelf wil. Voor specifieke informatie, bijvoorbeeld over vakanties of hypotheken, put de consument uit zowel tijdschriften, tv, kranten als Internet. Ook is het de verwachting dat het belang van betaal-tv en internet nog sterk zullen toenemen.

Betekenis ontwikkelingen voor publiek bestel
Een benadering op inhoud heeft de meeste consequenties voor de publieke omroep. Deze zal in de toekomst een scherper profiel moeten krijgen. Commerciële aanbieders kunnen de taken waaraan geen publiek belang verbonden is, overnemen van de huidige gesubsidieerde publieke omroep. Deze zou zich dan meer op kwalitatief hoogwaardige programma’s moeten richten. Wanneer we de content in vier typen verdelen – nieuws & opinie, kunst & cultuur, vermaak en specifieke informatie (zoals programma’s over klussen, gezondheid of vakanties) – dan zou het aandeel vermaak en specifieke informatie kleiner worden ten gunste van de eerste twee categorieën. De grootste uitdaging voor een toekomstige publieke omroep is daarbij dan ook om desondanks redelijke kijkcijfers te halen.
(bron)

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This