Tieners pesten elkaar sneller en grover via internet

Gelezen in NRC van 1 feburari 2005
Tieners pesten elkaar makkelijker op het internet dan via direct contact. Ook zijn de pesterijen op het internet grover. Dat zijn de conclusies van een onderzoek dat internetprovider Planet Internet liet uitvoeren onder 500 jongeren van elf tot en met vijftien jaar. Van de ondervraagde kinderen gaf 65 procent aan………………


wel eens pesterijen op internet uit te halen. Die varieerden van anonieme e-mails tot het hacken van homepages, scheldpartijen, met opzet virussen versturen, foto’s van anderen op internet plaatsen en grove bedreigingen. Van deze zaken had een meerderheid van de kinderen in hetzelfde onderzoek te kennen gegeven ze onder pesterijen te scharen. Alleen het versturen van anonieme e-mails zagen de meesten als plagen, dus niet kwetsend.
Pesten op internet is makkelijker omdat het anoniem kan en er dus minder repercussies zijn. Van de kinderen zegt 43 procent dat de docent ingrijpt bij pesterijen op internet, terwijl 86 procent aangeeft dat de docent bij ‘normaal’ pesten ingrijpt. ,,Op school is er altijd wel iemand die zegt ‘kappen of zo’, op internet is dat niet”, halen de onderzoekers in hun rapport de reactie van een vijftienjarige respondent aan.
Ook vinden de kinderen het pesten via internet onschuldiger. Iemand uitschelden per e-mail of het chatprogramma MSN wordt door 12 procent van de kinderen als grapje gezien, terwijl dat bij schelden in het ‘echte leven’ slechts voor 7 procent geldt. Een elfjarige legt uit in het rapport: ,,Ik stuur wel eens iets aan kinderen die ik niet aardig vind, die stuur ik vieze teksten, erger dan ‘rotzak’, bijvoorbeeld ‘I’m gonna kill you tonight’.”
De ‘grapjes’ komen, net als bij direct contact, meestal niet als grapjes aan. Ruim 80 procent van de tieners beoordeelt scheldpartijen via internet als gemeen en kwetsend. De weerbaarheid is op internet wel groter, vinden zij: iemands toegang tot de eigen mailbox is eenvoudig geblokkeerd.
Planet Internet wil de resultaten gebruiken voor voorlichting aan kinderen, ouders en docenten. ,,Kinderen moeten leren dat bepaalde dingen gewoon niet mogen”, vindt R. Pijpers, adjunct-hoofdredacteur van de website. Volgens hem beschermen ouders hun kinderen vooral tegen enge of pornografische inhoud, maar worden zij te weinig op hun plichten gewezen. ,,Zonder toestemming een foto van iemand anders op internet zetten is gewoon illegaal”, aldus Pijpers.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

1 Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This