Androgyn leiderschap

De ‘vrouw met ballen’ aan de top is een mythe
In een land met zorgwekkend weinig vrouwen in topfuncties wil het ambitieuze project Women on Board vrouwen klaar stomen om het “glazen plafond” te doorbreken. Maar welke eigenschappen moet een vrouw hebben om de top te bereiken? Om als leider succesvol te zijn, moet zij voornamelijk androgyne kenmerken bezitten. De stereotypering “een goede manager is een mannelijke” lijkt dus niet juist. Ook moet de vrouw een groot doorzettingsvermogen hebben. Karakter is belangrijk, menen de 17 Nederlandse topvrouwen – voornamelijk afkomstig uit het bedrijfsleven – die meewerkten aan het onderzoek van Carlijn Gerritsen. Zij studeert op 19 januari als eerste masterstudent Toegepaste Communicatiewetenschappen af aan de Universiteit Twente.


Arbeidsparticipatie
Waar het gaat om de arbeidsparticipatie van vrouwen in hogere functies deelt Nederland een zorgwekkende 26e plaats met Pakistan. Reden voor Carmen Breeveld, directeur van Team Care en in 2003 benoemd tot Zwarte Zakenvrouw van het jaar, om een ambitieus programma op te starten: Women on Board. In dit tweejarige project gaat zij het “glazen plafond” te lijf door hoger opgeleide, succesvolle vrouwen klaar te stomen voor een topfunctie in het Nederlandse zakenleven. Carlijn Gerritsen onderzocht welke eigenschappen op het gebied van leiderschap, communicatie en persoonlijkheid een vrouw moet bezitten om succesvol de top te behalen.
Androgyn leiderschap
Een vrouw aan de top bezit niet overwegend mannelijke of vrouwelijke eigenschappen. Om als leider succesvol te zijn, geven juist androgyne kenmerken de doorslag. Uit het onderzoek van Carlijn Gerritsen blijkt dat de focus van de Nederlandse topvrouw is gericht op flexibiliteit en openheid. Androgyne eigenschappen als goed kunnen delegeren en coachen, een wij-gevoel creëren binnen het team en vertrouwen geven zijn volgens Gerritsen het belangrijkst voor een vrouw in een topfunctie. Ook in de communicatie blijkt een androgyne stijl het meest succesvol. Hiermee lijkt de stereotypering “een goede manager is een mannelijke” definitief naar het land der fabelen te zijn verwezen.
Doorzettingsvermogen
De Nederlandse topvrouwen uit het onderzoek vinden vooral doorzettingsvermogen een belangrijke persoonlijkheidstrek. Opvallend, aldus Gerritsen, omdat dit geen eigenschap is die in andere onderzoeken naar voren is gekomen. Hetzelfde geldt voor authenticiteit en zelfkennis, die de topvrouwen ook hoog in het vaandel hebben staan. Dat persoonlijkheid belangrijk is voor succes, leidt volgens de topvrouwen geen twijfel. Zij menen dat de carrière van een vrouw voornamelijk wordt bepaald door haar karakter, en niet door haar omgeving.
bron: Persbericht Universiteit Twente

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

2 Comments

 1. st@@rtje

  Heel langzaam lijken we te groeien en het evenwicht te vinden….
  Mi gaat het om keuzes kunnen maken, invoelen met je personeel, duidelijk zijn, overzicht bewaren en nog veel meer…..
  Ik heb een mannelijke manager en een vrouwelijke.. En ze zijn beiden toppie.

  Antwoord
 2. Hans

  Het gaat om de balans. We komen er langzaam achter dat ons model gebaseerd op nullen en enen (ofwel de economische variabellen) niet de oplossing is voor de zin van ons leven. Daarnaast komen we er steeds meer achter dat de wetenschap steeds meer weet van steeds minder, maar dat we nog steeds niet snappen hoe alles samenhangt. Deze samenhang is ook een balans, een heelheid. Ik schrijf hier regelmatig over op mijn weblog. Het gaat dan om onderwerpen zoals synchroniciteit en servant leadership, die ik als categorie aangemaakt heb op mijn weblog.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This