De ‘vrouw met ballen’ aan de top is een mythe
In een land met zorgwekkend weinig vrouwen in topfuncties wil het ambitieuze project Women on Board vrouwen klaar stomen om het “glazen plafond” te doorbreken. Maar welke eigenschappen moet een vrouw hebben om de top te bereiken? Om als leider succesvol te zijn, moet zij voornamelijk androgyne kenmerken bezitten. De stereotypering “een goede manager is een mannelijke” lijkt dus niet juist. Ook moet de vrouw een groot doorzettingsvermogen hebben. Karakter is belangrijk, menen de 17 Nederlandse topvrouwen – voornamelijk afkomstig uit het bedrijfsleven – die meewerkten aan het onderzoek van Carlijn Gerritsen. Zij studeert op 19 januari als eerste masterstudent Toegepaste Communicatiewetenschappen af aan de Universiteit Twente.


Arbeidsparticipatie
Waar het gaat om de arbeidsparticipatie van vrouwen in hogere functies deelt Nederland een zorgwekkende 26e plaats met Pakistan. Reden voor Carmen Breeveld, directeur van Team Care en in 2003 benoemd tot Zwarte Zakenvrouw van het jaar, om een ambitieus programma op te starten: Women on Board. In dit tweejarige project gaat zij het “glazen plafond” te lijf door hoger opgeleide, succesvolle vrouwen klaar te stomen voor een topfunctie in het Nederlandse zakenleven. Carlijn Gerritsen onderzocht welke eigenschappen op het gebied van leiderschap, communicatie en persoonlijkheid een vrouw moet bezitten om succesvol de top te behalen.
Androgyn leiderschap
Een vrouw aan de top bezit niet overwegend mannelijke of vrouwelijke eigenschappen. Om als leider succesvol te zijn, geven juist androgyne kenmerken de doorslag. Uit het onderzoek van Carlijn Gerritsen blijkt dat de focus van de Nederlandse topvrouw is gericht op flexibiliteit en openheid. Androgyne eigenschappen als goed kunnen delegeren en coachen, een wij-gevoel creëren binnen het team en vertrouwen geven zijn volgens Gerritsen het belangrijkst voor een vrouw in een topfunctie. Ook in de communicatie blijkt een androgyne stijl het meest succesvol. Hiermee lijkt de stereotypering “een goede manager is een mannelijke” definitief naar het land der fabelen te zijn verwezen.
Doorzettingsvermogen
De Nederlandse topvrouwen uit het onderzoek vinden vooral doorzettingsvermogen een belangrijke persoonlijkheidstrek. Opvallend, aldus Gerritsen, omdat dit geen eigenschap is die in andere onderzoeken naar voren is gekomen. Hetzelfde geldt voor authenticiteit en zelfkennis, die de topvrouwen ook hoog in het vaandel hebben staan. Dat persoonlijkheid belangrijk is voor succes, leidt volgens de topvrouwen geen twijfel. Zij menen dat de carrière van een vrouw voornamelijk wordt bepaald door haar karakter, en niet door haar omgeving.
bron: Persbericht Universiteit Twente