Vanmorgen om 7 uur zette ik mijn pc aan. Badjas nog aan, op slippers want de vloertegels zijn nog koud. De dames (jawel 3!) hebben de badkamer volop nodig, dus kan ik lekker opstarten. Krantje erbij, deuren van slot en de garage alvast open maken, de hond even buiten laten rennen en eten geven, ondertussen start mijn computer al op en log in in op Windows XP. Dat opstarten duurt even dus nog even tijd om de ochtendrituelen af te maken.
Als straks de kids en vrouw eg zijn rond 10 over 8 kan ik heerlijk naar de badkamer. Ik heb dan al mijn spamrommel verwijdert van de weblog en mijn mail. De mail gelezen (ha Marc vond de posting van gisteravond wel leuk; nou marc hier is er weer zo één 😉 ), Feeddemon al even voor de eerste keer gescand op nieuwe berichten (marc is aan het rommelen met zijn forefox, pierre meldt dat gerard down is, henk jan gaat opnieuw opstarten en loic le meuer heeft de marathon gelopen), Firefox opgestart met verschillende tabbladen met mijn statistieken (feedburner, statcounter, sitemeter (goede morgen eerste bezoekers), root vault, statistieken van MovableType), mijn citrix inlogscherm en mijn MovableType inlogscherm. Met KeePass kan ik in al die schermen inloggen door 1 password, het programmaatje vult keurig de diverse userid’s en passwords. De dames vertrekken één voor één. Mijn statisteken maar eens even bekijken. Hhm gisteren 350 webfeedreaders. Meestal valt het aantal lezers van de webfeed 20% terug, dus dan zijn het nu ongeveer 400 reguliere lezers die zo langzaam terug komen gedurende de maandag en dinsdag. Inloggen op ‘het werk’ via Citrix. Bah wat een hoop spam weer in mij email inbox van het werk, veel is trouwens dezelfde als hier thuis. Ze gelijk maar weer aan mijn junkfilter toevoegen. Dit doe ik trouwens ook bij mijn spam op mijn blog. IP-adresjes toevoegen aan die spamfilter.
Mijn bureaulamp verlicht hier mijn bureau, het is nog donker. Gelukkig wordt het al snel warmer hier in mijn werkkamer. Het waait stevig, beetje guur buiten. Mijn werkkamer is een soort serre die grenst aan de tuin. Het is dan prachtig om zo al wakker wordend, de eerste werkzaamheden verrichttend het licht te zien worden. Niks files, ergernis op de weg.
De dames zijn nu weg en ik heb toch al behoorlijk wat gedaan. Heerlijk, zo opstarten en toch al een hoop gedaan hebben en het is nog geen half 9. Stel je voor dat ik nu naar het werk zou moeten rijden in Amersfoort. Dan zit ik zeker 2 uur op de weg en heb dan nog niks gedaan na die 2 uur.
Zo nu, eerst maar eens even douchen en aankleden, daarna een lekker bakkie koffie en eens kijken wat de dag ons gaat bieden. Geen vooropgezet plan vandaag, behalve dan enkele mensen bellen. Meestal zijn die dagen zonder vooropgezet plan het fijnst en productiefst. Meestal ontstaan dan die momenten van flow, reflectie, initiatief, creativiteit en zijn er vaak veel ‘stumble-upons’, zaken waar je zomaar ineens tegen aanloopt of mensen die je zomaar ineens ontmoet, terwijl je dat niet bedacht had.
Loslaten heet dat volgens mij.